Вредно или полезно е децата Ви да гледат телевизия

Влияние на телевизията за децата

Повечето деца днес имат телевизори, таблети и смартфони, още преди да могат дори да карат колело. Някои родители са прекалено амбициозни и им осигуряват всичко, само и само малчуганите да са щастливи и задоволени.

Наистина, в телевизията и технологиите няма нищо лошо, стига да не се злоупотребява с тази привилегия. Например учениците могат да научат полезни и любопитни неща от телевизионни предавания, а тийнейджърите могат да играят образователни приложения и игри.

Но как гледането на телевизия наистина засяга децата?

Със сигурност е трудно да избягваш телевизията, особено ако си дете, но прекалено много време, прекарано пред екрана, може да е наистина вредно.

Ето защо:

Гледането на телевизия напряга очите

Очите на децата се натоварват при продължително гледане на телевизия. За това трябва да се ограничи до минимум времето, прекарано пред телевизионния екран. По-малките деца не трябва да гледат повече от 2 часа телевизия на ден. В противен случай е възможно бързо да се увреди зрението им. Което означава и да са на достатъчно голямо разстояние от екрана.

Гледането на телевизия води до затлъстяване

Децата, които са постоянно пред телевизора и прекарват повече от 4 часа на ден, взирайки се в екрана, по-често имат наднормено тегло. Докато гледат с интерес филмчета и анимации, те поглъщат тонове нездравословна храна, без дори да се усетят. Те също са бомбардирани с реклами, които ги насърчават да ядат нездравословни храни като картофени чипсове и да пият безалкохолни напитки с празни калории, които често се превръщат в любими закуски.

Също така гледайки телевизия, децата не се движат, за да горят калории и увеличават метаболизма си. Ако не променят навиците си, затлъстелите деца обикновено се превръщат във възрастни с наднормено тегло. Неотдавнашно проучване потвърждава тази констатация, което предполага, че дори само един час телевизия е свързан с детското затлъстяване.

Гледането на телевизия е причина за агресивно поведение

Вреди от телевизията за деца

Децата, които гледат насилствени актове по телевизията, са по-склонни да показват агресивно поведение и да се страхуват, че светът е страшен и че ще им се случи нещо лошо. Същото важи и за видеоигрите. Често децата се научават, че насилието е начин за разрешаване на конфликта - както когато телевизионен герой бие лош човек, за да го покори. Героите по телевизията и видеоигрите често показват рискови поведения като пиене и пушене, а също така засилват ролята на половете и расовите стереотипи. За това не забравяйте, че умът на вашето дете е като глина. Малчуганите попиват всичко, което видят, а ранните им впечатления определят светогледа им и влияят на поведението. Препоръчително е да им пускате само програми и предавания с позитивен и образователен характер.

Телевизията пречи на интелектуалното развитие

Лошата новина е, че мнозинството от експертите смятат, че филмите и видеоигрите имат лоши ефекти върху децата и могат да попречат на тяхното интелектуално израстване. Те са на мнение, че телевизията не осигурява никакви образователни предимства за децата на възраст под 2 години, даже напротив – малките деца, които непрекъснато гледат телевизия изостават в умственото и психическото си развитие.

Телевизията отнема време за дейности, които действително развиват мозъка, като общуването и игрите. Езиковите умения и творчеството на вашето дете, например не се подобряват чрез пасивно слушане на телевизора. Телевизията пречи на детето ви да води разговори, да мисли аналитично и да използва въображението си. Според учените децата, които гледат развлекателна телевизия по време на предучилищна възраст, имат по-лоши умения за четене и не обичат книгите. Освен това те често са разсеяни и не могат да се съсредоточат върху уроците и домашната си работа.

За това тук е мястото да напомним на родителите да не използват телевизора като начин на забавление на детето си, а напротив – да ограничават времето на децата си пред синия екран, да контролират естеството на предаванията и да заменят по-често телевизията с игри, общуване и разходки.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати