Случвало ли ви се е да се храните нормално и правилно, но въпреки това да не се чувствате достатъчно добре? Имате усещането, че нямате сили за нищо, изтощени сте, а не би трябвало да има причина.
Липсата на енергия и отслабената ни имунна система понякога се дължат на празните калории, които поглъщаме. Не приемаме достатъчно минерали и витамини.
Доктор Джейсън Калтън и неговата съпруга Мира провеждат проучване в продължение на шест години, свързано с празните калории. Те установяват, че съвременната практика е да се създават храни, които са пълни с тези празни калории. Това са всъщност калории, лишени от хранителна стойност.
Създават книга със заглавие „Празните калории”, а в нея обясняват на читателите си за качеството на храните. Освен това се опитват да обяснят как тези храни се отразяват на организма ни и на начина ни на живот.
Според авторите причината за съвременните болести, като сърдечните проблеми, рака, затлъстяване и т.н. се крият именно в дефицита на микроелементи в менюто ни.
Те обясняват, че микроелементите имат изключително важна функция, също както витамините, макар да нямат почти никакви калорийни стойности. Хранителните микроелементи произвеждат ензими, хормони и други вещества, които са важни за правилното развитие и растеж.
Най-много празни калории има в:
- Сладките храни, съдържащи голямо количество захар и добавки;
- Алкохолни напитки, в които се съдържа захар, но малко количество хранителни вещества (вина, бира);
- Пържените продукти – в тях има минимално количество микроелементи;
- Продуктите с много голямо количество въглехидрати – бял хляб и ориз, бисквити. Те са много калорични, но съдържат изключително малко количество полезни вещества.
Ако искате да избягвате подобни празни калории, достатъчно е да не пържите храната, а да я задушавате, например. Хубаво е също да избягвате газираните напитки и алкохола, както и сладките неща.
Наблягайте повече на пълнозърнестите продукти, а между храненията хапвайте плодове, в случай, че огладнеете.