Съвети за здрави детски зъби

Здрави зъби

Добрите навици се създават още от най-ранна детска възраст и обхващат както държанието, така и личната хигиена. Редовното миене на ръцете и вежливото отношение към околните са точно толкова важни, колкото и старателното миене на зъбите. Ако малкият палавник започне да се грижи за зъбите си, като голям ще се радва на широка и бяла усмивка.

Кои са най-важните съвети за здрави детски зъби?

1. Грижа преди зъбите

Още преди да поникнат млечните зъби е необходимо да се започне с почистване на устната кухина на бебето. След кърмене с чиста мокра марля минавайте венците на детето поне 2 пъти дневно. Това ще предотврати появата на т.нар. млечница и ще осигури чиста и здрава среда в устата.

2. Млечните зъби също се мият

Твърдението, че млечните зъби не са нищо особено и не се нуждаят от специално внимание, е повече от нелепо. Зачатъците на постоянните зъби се намират под корените на млечните, във венеца. Когато не се полагат ежедневни грижи за млечните зъби, постоянните израстват вече развалени. Това е един от важните съвети за здрави детски зъби.

3. Намалете захарта

Здрави зъби

Особено в началото, когато повечето бебета отказват да пият чиста вода, родителите се принуждават да добавят захар. Не правете това – водата е вода и не бива да бъде подправяна по никакъв начин. В по-голяма възраст шоколадите и вафлите също трябва да бъдат ограничени. Освен излишни калории те съдържат огромно количество захар, което разваля емайла на детските здрави зъби.

4. Четкайте достатъчно

Редовното миене не е достатъчно, за да бъдат детските зъби чисти и здрави. Необходимо е резците да бъдат четкани достатъчно дълго, около 2 минути. Изтеглете специализирано приложение за времетраене на миенето от телефона си, за да направите този процес максимално забавен.

5. Изберете подходящата четка

Не пестете, когато става въпрос за оралното здраве на детето ви. Обикновено на опаковките на четките е изписано за каква възраст са предназначени и с каква мекота са – мека, със средна твърдост или твърда. Съобразете и каква паста за зъби е подходяща за възрастта на детето – често в началото на миенето за зъби пастата бива погълната, затова продуктите, предназначени за възрастни са напълно неподходящи. Имайте предвид и това, за да осигурите здрави детски зъби на наследника си.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати