Какво да направим с остатъците от коледната трапеза?

Трапеза

Всяка година си повтаряме, че трябва да пазаруваме по-малко, но не удържаме на изкушението и обикновено в края на декември хладилникът не може да се затвори от всякакъв род купички, в които има по нещо останало.

1. Превърнете остатъците от коледния хляб в чисто ново ястие. Дори да е станал твърд, не го изхвърляйте.

Пригответе го по следния начин: Разрежете хляба на дължина или пък на филии, без да ги откъсвате една от друга. Намажете го хубаво с пресован чесън. Със сирената, които също са ви останали, напълнете хляба и запечете върху хартия за печене в продължение на 15 минути. Сервирайте със свежи подправки като розмарин или мащерка.

По същия начин за плънка може да използвате и остатъците от коледната трапеза от месо и колбаси.

Много коледни ястия, които сте приготвили за празниците, могат да се трансформират впоследствие в паста или запеканка. Например да вземем месото от печена пуйка или свински пържоли. Ако ги нарежете на ситно и задушите с малко чесън и босилек, е напълно достатъчно за едни бързи и вкусни спагети. Дори няма нужда да правите сос.

Запеканка

Настържете остатъците от сирене и ястието ви е готово.

По същите начини може да ползвате дребни остатъци от коледна храна, за да направите омлет или киш.

За киша използвайте готово бутер тесто, което разстелете в тавичка и оставете борд.

Добавете плънка по желание - може дори да комбинирате месо с картофи или ориз, както и със зеленчуци от гарнитурата като карфиол, брюкселско зеле, броколи, а отгоре заливате с 3 яйца, 1 ч.ч. течна сметана, овкусени със сол, черен пипер и индийско орехче.

Кишът предполага и наличието на настъргано твърдо сирене, но ако плънката ви е доста питателна, може да пропуснете сиренето.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати