Предимства и недостатъци на керамичните ножове

Керамичен нож

През последното десетилетие керамичните ножове силно навлязоха и в българските домакинства. Те са част от новите инструменти, които се появяват в модерните кухни, като се смята, че правят приготвянето на храна по-бързо, удобно и здравословно. Именно керамичните ножове позволяват запазването на витамините и минералите в плодовете и зеленчуците.

Какви са предимствата не керамичните ножове в сравнение с обикновените ножове, които използваме.

Този вид ножове започват да се използват най-напред в японската кухня, където са предпочитани при приготвянето на суши. Основно предимство на керамичните ножове е, че не поемат миризми и вещества, затова приготвените ястия не усвояват нежелани, външни миризми.

Тъй като са направени най-често от циркониев оксид, керамичните ножове са изключително остри. Те позволяват с лекота да режете съвсем прецизно. Следователно, докато обработвате хранителни продукти, не се налага да влагате особено усилие.

Друго предимство на керамичния нож е, че острието се запазва по-дълго от това на металните ножове, които регулярно се нуждаят от заточване.

Сред предимствата на керамичните ножове е и че те не са по-лекички. Освен това острата част на ножа не се окислява и благодарение на това кухненското пособие успява да се запази в закупения от вас вид. Повърхността се запазва гладка, а това намалява риска от замърсяване с микроби.

Керамичните ножове имат много предимства

Разбира се, налице са и някои недостатъци на керамичните ножове За разлика от обикновените ножове, те се явяват по-крехки и не толкова пластични. Ако ги изтървете например, шансът да ги счупите е много голям.

Същото би се случило и ако ги използвате за рязане на твърди храни. Затова е желателно да ги съхранявате внимателно и да не се изкушавате да режете с керамичен нож цяло пиле, риба с големи кости, по-твърди плодове и зеленчуци, замразени храни.

Недостатък на керамичните ножове е и тяхната по-висока стойност. Те са по-скъпи от металните си еквиваленти и това притеснява потребителите.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати