ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Съвети за бързо и лесно гладене

Съвети за бързо и лесно гладене

Гладене

Съвременните платове са измислени, за да облекчат поне малко домакинските задачи на жената и да не е принудена тя да глади от сутрин до вечер.

Но има дрехи, които просто не могат да се облекат, ако не са прецизно изгладени. Това са най-вече мъжките панталони и ризи, както и дамските поли.

Най-важното условие за добро и бързо гладене е перфектната организация на работното място. Дъската за гладене трябва да е осветена добре, за да забележите навреме и да отстраните нежеланите гънки.

Въпреки че дъската за гладене е покрита с мека тъкан, отгоре метнете едно парче плат. Колкото е по-тънък плата, който гладите, толкова по-дебел трябва да е платът под нея.

Ако се е натрупал цял куп с дрехи за гладене, сортирайте ги по вид на материите. Стартирайте с минимално нагрята ютия при гладенето на синтетични материи и коприна и постепенно повишавайте температурата, докато стигнете до памук и лен.

Чистене

Ако можете да си позволите, купете си пулверизатор със специален омекотител за гладене – той не само омекотява, но и обогатява дрехите с разкошен аромат.

Напръскайте ги преди да ги гладите и ги оставете за една-две минути, за да се навлажнят добре. Преди гладене проверете дали ютията не е замърсена и дали не е прегряла, за да не изгорите плата и да не оставите мръсно петно.

Достатъчно е да избършете ютията със суха кърпа. Гладят се само абсолютно чисти дрехи, защото дори незабележимите петна, които са по тъканите, стават забележими, след като бъдат изгладени.

Изгладените ризи и блузи, както и рокли и поли веднага се окачват на закачалки и се оставят за един час да изстинат, преди да се приберат в гардероба.

В противен случай ще се намачкат. Глади се бавно, от широките части към по-тесните. Гладенето се извършва по дължината на дрехата, а не по ширината ѝ, за да не се разтегли.

Мъжките ризи се гладят от опаката страна. Якичката се глади от ъглите към средата, първо от опаката страна, после и от лицевата. Цветните дрехи се гладят откъм опаката страна, за да не се появят светли линии върху тях.

Вълнените тъкани се гладят и откъм опаката, и откъм лицевата страна, но задължително през влажна тъкан, за да не остават следи от ютията. Ако все пак останат лъскави линии, леко ги навлажнете с памучен тампон и изгладете през парче плат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати