По-различно новогодишно меню

Новогодишно меню

Нова година е на прага ни, а вие още нямате представа какво ще приготвите в празничната вечер. Включваме се моментално с доза лесни съвети за новогодишното ви меню.

Избрали сме четири рецепти – салата, предястие, основно и десерт, които могат да се направят за празниците. Продуктите могат да се увеличат и намалят спрямо хората, които сте решили да поканите.

Салата с червено цвекло

Необходими продукти: 4 глави червено цвекло, хрян, олио, оцет и сол, орехи - по желание

Начин на приготвяне: Измивате хубаво цвеклото и го оставяте да се отцеди, след което го нареждате в тава върху домакинска хартия и се слага във фурната да се запече. Когато омекне, го изваждате и го обелвате. Следва да го нарежете на тънки филии, а отгоре наредете настърган хрян. Подправете с олио, оцет и сол на вкус. Най-добре салатата да се приготви поне ден преди новогодишното парти. Имайте предвид, че като престои, ще стане по-пикантна.

Кюфтенца

За предястие сме избрали много вкусни панирани кюфтенца от мерлуза и картофи. Трябват ви равни количества рибата и зеленчука – сварявате ги в различни тенджери и след като изчистите мерлузата от костите, а картофите - от обелките, ги намачквате и смесвате в купа. Разбъркайте добре и добавете сол и черен пипер на вкус. След това от сместа оформете кюфтенца и потопете в разбити яйца, след което слагате в сгорещено олио да се изпържат.

Основното ястие за нова година обикновено включва свинско месо или пилешко, но ние подбрахме рецепта с телешко. И тъй като все пак е хубаво да ви остане време да си починете и да се приготвите, основното ще се готви почти самостоятелно.

Телешко със сметана

Нарежете си две глави лук на ситно и около килограм телешко на хапки и ги сложете в тенджера да се задушават.

След като месото са поизпържи, сложете червен пипер 2 ч.л. и 1 ч.ч бяло вино и оставете месото да къкри поне час. След като омекне месото, добавете 100 грама сметана, черен пипер и сол на вкус и сервирайте. За гарнитура можете да приготвите вместо традиционното пюре от картофи - спаначено.

Мус с кафе

Десертът, ако изобщо се стигне до него, трябва да е нещо по-леко. За целта предлагаме да си направите вкусен мус с кафе.

Разбивате шест жълтъка, заедно с 6 с.л. захар – целта е да станат на пяна. След това добавете 3 к.ч. мляно кафе и разбъркайте – сложете на котлона и бъркайте, докато сместа се сгъсти.

Когато мусът започне да се отделя от дъното на съда, в който сте го сложили, значи е готов. Отдръпнете от котлона и оставете да изстине, след което добавете 500 г сметана и разбъркайте. Изсипете в малки купички и отгоре поръсете със ситно счукани бадеми или орехи – оставете в хладилник да се стегне.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати