ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Кога трябва да смените матрака?

Кога трябва да смените матрака?

Мария ДиковаМария Дикова
Джедай
1507
Кога трябва да смените матрака?
Пейзаж N13 Бурно море
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пейзаж N13 Бурно море
520.00 лв.
Виж ››

За някои проблеми с матрака е лесно да се разбере. Ако например всяка сутрин ставате с болки във врата или гърба, значи е време за подобрения. При хронични болки се препоръчват по-твърдите матраци, тъй като дават по-адекватна подкрепа.

Но подходящият за всеки човек матрак зависи и от други неща като позицията по време на сън, дебелината на възглавницата, здравословното състояние.

Колкото и време да отделите на проучвания, за да разберете дали матракът ще ви пасне, трябва да спите една-две седмици на него. А ето и няколко изненадващи предупредителни знака, които ви подсказват кога е дошло време за смяна.

1. Трудно заспиване

Кога трябва да смените матрака?

Важно е колко време минава от лягането до заспиването. За трудностите при потъването в сън може да са виновни часът на лягане и неудобства в стаята, но често причината е много твърдият матрак. Проучване е показало, че участниците намаляват времето си за заспиване от средно около 70 минути на около 20 минути, когато заменят много твърдия матрак с такъв със средна твърдост.

2. Изморени сте дори и след цяла нощ спане

Кога трябва да смените матрака?

Проучване е показало, че наличието на мухъл или бактерии в матрака може да причини сънна апнея, нощна астма или други проблеми със съня. В резултат на това сте изморени дори и след като сте спали 8-9 часа.

3. Симптоми на алергия

Кога трябва да смените матрака?

С времето в матрака се натрупват прахови акари. Това са микроскопични насекоми, към които са алергични много хора. Те са и най-честата причина за целогодишните алергии. Симптомите са запушен или течащ нос, кихане, сълзящи очи, сърбеж и дразнене в устата и гърлото. Ако се събудите с тези оплаквания, може матракът да е виновен за това. За да ги избегнете, можете да купите антиалергичен матрак или топ матрак, както и да перете чаршафите и калъфките веднъж седмично.

4. Кожни проблеми

Кога трябва да смените матрака?

Некачественият сън е свързан с повишаване на хормоните на стреса като кортизол. А повишаването на кортизола и причиненото от него системно възпаление могат да доведат до загубата на еластичност на кожата, бръчки, сърбеж като при екзема. А причината за лошия сън може да е старият матрак. Според проучване смяната на матрака подобрява съня и понижава стреса.

5. Ниско либидо

Кога трябва да смените матрака?

Проучвания показват, че нощните изпотявания и нарушенията на съня, причинени в някои случаи от твърде топлата среда, са свързани със загубата на либидо. За да избегнете това, се снабдете с матрак и чаршафи, изработени от материи, които не запарват. Препоръчителната температура в стаята за спане е 16-18 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати