ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Как да имаме хубав глас

Как да имаме хубав глас

Как да имаме хубав глас

Мая Анджелоу казва: „Думите значат много повече от това, което са, когато са написани на хартия. Принадлежи на гласа да ги изпълни с по-дълбоко значение”. Тази мисъл ни разкрива, че интонациите и вибрациите на гласа, могат да придадат различни нюанси от внушения на думите. Невъзможно е за писменото слово да изрази напълно точно онова, което казват, например, литературните герои. Винаги остава едно двусмислие, докато закономерно не биваме упътени в текста с „каза тя иронично весело”. Гласът е разглеждан от езотериците пък като най-истинското проявление на душата във физическия свят, като чрез него тя става осезаема и открита. Може да полагаме грижи за гласа си, и дори да го променим с необходимото постоянство и тренировки, за да се харесваме повече, говорейки, и да споделяме чувствата, които изпитваме, ясно и изразително.

Учени от университета в Мичигън са разработили условно 10 прости правила, за да имаме перфектен глас:

1. Пийте повече вода, за да бъде тялото ви добре хидратирано и избягвайте алкохола и кофеиновите напитки. Гласните ви струни вибрират на бързи обороти и имайки нужния воден баланс, може да спомогнете и подобрите дейността им.

2. Позволете си няколко пъти на ден „вокални подремвания”, особено след продължително и изтощително говорене. Така например учителите трябва да избягват да говорят през междучасието и да намерят тих начин да прекарат почивката си. Това ще им се отрази много по-добре, отколкото да се надприказват с колегите си в учителската стая и гласът им съвсем да се измори.

3. Не пушете, или ако вече го правите, се откажете. Тютюнопушенето повишава значително риска от рак на гърлото. Дори пасивните пушачи могат да възпалят и увредят гласните си струни при продължително излагане на дим.

4. Не насилвайте и не злоупотребявайте с гласа си. Не крещете и не викайте и свикнете да не говорите високо на шумни места. Ако почувствате гърлото си сухо, а гласа-изморен, дрезгав и пресипнал, ограничете се да говорите или го правете тихо, докато не се възстанови. Пресипналостта е знак, че гласните ви струни са раздразнени.

5. Ако се занимавате с музика, дръжте гърлените и вратните си мускули отпуснати, независимо дали пеете високи или ниски тонове. Някои певци изправят нагоре главата си, когато пеят високи тонове и я накланят надолу, когато пеят ниски. „Високите тонове са на тавана, а ниските тонове са на пода”, казва Розенбърг. „С течение на времето ще си платите за това”- не само с опънати вокални мускули, но и ограничавайки в бъдеще гласовия си диапазон.

6. Наблюдавайте се как говорите всеки ден. Дори певците, които имат закономерно добри професионални навици, могат да увредят гласа си, когато говорят. Известен музикант беше казал: „Много хора, а и певците, трябва да имат много повече приток на въздух, когато просто говорят”.

7. Не прочиствайте гърлото си твърде често. Когато се прокашляте, сякаш дърпате и удряте всичките си гласни струни наведнъж. Ако прекалявате, може да ги увредите и да задрезгавеят. Опитайте да пийнете малко вода или да преглътнете, за да преодолеете желанието за прочистване. Ако ви се случва често, трябва да се консултирате с лекар. Възможно е това да се дължи на гастроезофагеална рефлуксна болест, вид алергия или на проблеми със синусите.

8. Когато сте болни, щадете гласа си. Не се насилвайте да говорите, когато сте пресипнали и ви боли гърлото заради настинка или грип. "Слушайте" го от какво се нуждае.

9. Когато трябва да произнесете реч или да говорите пред по-широка публика, помислете дали има необходимото озвучаване, което да използвате или помолете за тишина, ако е много шумно, преди да започнете да говорите. Така ще щадите гласа си.

10. Погрижете се дома ви и работното място да са добре овлажнени. Влагата е добра за гласа ви.

Ако не харесваме достатъчно гласа си, може да се стараем да имитираме този на любим актьор или певец. Трябва да сме постоянни и поне за 2 седмици да се наблюдаваме, правейки опити да говорим, както това прави нашият любимец. Може да посетим уроци по пеене или публична реч, за да се научим на някои трикове как да подобрим изразяването и дикцията си. Разпяването сутрин също е много добра гимнастика на гласните струни и разяснява гласа след сън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 18
4 9
3 8
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (14)

Изпрати
Alisia
Alisia
12.03.2016 18:49
az sam dete be
0
1
Илиана
Илиана
04.03.2016 08:59
Една моя приятелка се правеше на по важна и госпожите само нея я хвалеха че пее много хубаво но сега само на мен ми казват че пея хубаво и то прекрасно и сега на една песен трябваше да наблягаме на "и" и само мен ме избраха да пея на "и" примера:
Сребарни лунни лъчиииииииии
3
0
ivelin
ivelin
03.02.2016 08:39
topla voda pomaga mnogo i poveche praktika ot dalgo vreme i sprete alkohola i cigarite vredno e i shte poluchite rak na garloto a tova e opasno vikaite na van imam v predvid na selo v gorata i glasa shte vise prochisti ot samo sebe sei posli malko drezgav n shete se opravi. Tva e ot men chao i yspeh.
2
1
Илиана
Илиана
04.03.2016 09:02
Много си права
4
0
Ivelin
Ivelin
03.02.2016 08:35
mili deca glasa e neshto unikalno tova stava s vreme az sum da 18 godini e peq i vikam kato pobarkan po cql den zashtoto glasa mie mutiral a vashiq ne ima vreme za tova spoko i yspeh s tova mili i sladki deca
2
0