400 старинни кукли пази замъкът Жослен

Josselin

Замъкът Жослен (на фр. Château de Josselin) e средновековен замък, намиращ се във френската община Жослен, в департамента Морбиан в Бретан. Построен е през 11 век и възстановяван през различни интервали от време. Обявен е за исторически паметник през 1928 г.

Първият замък, издигнат на това място, е построен около 1008 г. от графовете на Рен. Изборът на място не е бил случаен – от замъка се открива прекрасна гледка към долината. Първоначално новопостроеният замък се е наричал castrum Goscelini, но след 1108 г. е преименуван на Castellum Joscelini. От търговска и военна гледни точки, местоположението на замъка е отлично.

През 1154 г. младият херцог на Бретан, Конан IV, е лишен от правата си над замъка от разбунтувалите се бретански барони. Той търси убежище при английския крал Хенри II, който от своя страна разбива бунтовниците и разрушава частично замъка.

Чак през 1370 г., когато Оливие V дьо Клисон придобива именията, започват укрепителни работи по наблюдателните кули, засилва се структурата на замъка, а помещенията се разширяват.

През 1488 г. тогавашният херцог на Бретан - Франсоа II, превзема замъка и частично го разрушава. Неговата дъщеря Ана Бретанска, съпруга на френския крал Шарл VIII, го връща на Жан II дьо Роан, правнук на Оливие V дьо Клисон. В този период замъкът претърпява поредната си реконструкция. В знак на признателност към Ана Бретанска в двореца на много места е поставена емблемата ѝ.

Старинни кукли

През 18-ти век, през годините на Френската революция и Първата Френската империя, замъкът Жослен се превръща в затвор и склад. Чак през 1822 г. херцог дьо Роан се заема да го реставрира.

Днес, в някогашните конюшни е представен Музей на куклите с над 400 кукли от 17-19 в. с оригинални тоалети. В предверието на замъка се съхранява мраморен бюст, изработен през 1910 г. от Огюст Роден. За посещение са отворени единствено дворът и няколко стаи. В тях могат да се видят мебели, фамилни портрети и др.

Град Жослен е много посещаван туристически център не само заради замъка Жослен. Той е е запазил в себе си средновековния дух и кара всеки посетил го да се почувства все едно се е върнал назад във времето. Средновековните къщи с причудливи покриви, малките улички и преминаващата през града река Оуст, създават тази атмосфера.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати