Когато искаме романтика, си пускаме тъжна музика

Музика

Макар често слушането на тъжна музика да възприемаме като начин на изживяване на някакъв проблем или депресивно състояние, японски учени доказаха, че това не е вярно. Според тях тъжните звуци не само не предизвикват у нас неприятни асоциации, но дори ни настройват романтично.

Учени от университет по изкуства в Токио са убедени, че слушането на тъжна музика помага на хората да се заредят с положителни чувства, както и да разрешат по-лесно проблемите си. Изследването е направено с участието на две групи хора – едната група професионални музиканти, а другата неспециалисти.

И на двете групи учените са пуснали една весела пиеса и две тъжни. След това поискали от участниците от всяка група да опишат емоционалното си състояние с няколко думи.

Тъжна музика

Оказва се, че тъжната музика не настройва хората с отрицателни емоции, както повечето от нас смятат. Резултатите от изследването показват, че и при професионалните музиканти, и при неспециалистите се усеща освен романтичното чувство и лека нотка на тъга.

Учените смятат, че разликата в тъгата след слушането на музика и тъгата, която има в ежедневието е, че тази, която усещаме след музикалните парчета, реално не е заплаха за безопасността на слушащия.

Японските специалисти обясняват още, че ако тъжните песни предизвикваха само негативни и неприятни емоции, вероятно не бихме ги слушали. Подобни меланхолични ритми могат да ни помогнат и да се справим с отрицателни чувства, които завземат нашето ежедневие.

Слушане на музика

Музиката безспорно е един от най-добрите начини човек да се разтовари след тежък и изморителен работен ден. Слушайки любимите си песни – било то тъжни или не, без значение от това какъв е техният стил, съзнанието ни сякаш се разтоварва и проблемите от деня остават поне за малко на заден план.

Дори сръбски учени направиха проучване, резултатите от които гласят, че слушането на любимите песни може значително да подобри работата на сърцето и да помогне при по-бързо възстановяване след някакви сърдечни заболявания.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
незнаен
незнаен
06.10.2013 16:06
Точно така е
0
0