Ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Пропускаме живота си заради телефоните

Пропускаме живота си заради телефоните

Пропускаме живота си заради телефоните

Средно по 5 до 10 години от живота си губим с ненужни дейности, с които се занимаваме, разглеждайки телефоните си, алармират учени от университета в Йорк, Великобритания. За стряскащата статистика съобщава Дейли мейл.

След бурното развитие на новите технологии в последното десетилетие, те станаха много по-масови и много по-достъпни за обикновения човек. Човечеството е станало зависимо от технологиите, анализират учените.

В изследването си те са доказали, че с всяка изминала година пада възрастовата граница, в която за пръв път се сблъскваме с новите технологии и те започват да играят важна и неотменима роля в живота ни.

Докато преди едва 5 години децата са започвали да зависят от умните машини чак от 15-годишна възраст, то сега тя е намаляла драстично и в момента е 5 години. Учените казват в изследването си, че не можем да отричаме новото, но все още съществуват граници, които не трябва да се прекрачват.

Ранната зависимост от телефоните, според експертите, пречи на формирането на редици важни за изграждането на характера социални умения. Това води до непознаване на света, грешен мироглед и създаването на нови, не толкова устойчиви морални устои на обществото.

Пропускаме живота си заради телефоните

След бума на новите технологии човек губи средно по 2 часа на ден в никому ненужни дейности, свързани с „ровенето” в телефона. Експертите а провели проучването си в рамките на 8 месеца, като в него са участвали 65 доброволци на възраст от 5 до 80 години.

Анализът е показал, че най-засегната възрастова група е тази от 15 до 25-годишна възраст. Представителите й прекарват средно по 5 часа във виртуалното пространство. В групата се забелязват най-много случаи на асоциално поведение и най-голяма неспособност да се справят с елементарни ситуации от ежедневието без помощта на мобилните си телефони.

Най-слабо засегнатата, но и най-бързо намаляващата група от обществото, е тази от 60 до 80-годишна възраст. Учените отбелязват, че в пика на живота на хората от тази възраст технологиите не са били толкова развити и по някакъв начин това ги е запазило от пристрастяване. Възрастните хора губят не повече от 1 час дневно с новите технологии, сочи още проучването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest