Хората с кафяви очи стават синеоки с лазер

Цвят на очите

Срещу сумата от 5000 долара всеки човек с кафяви очи може да се сдобие със сини. Така, ако тайно си мечтаете да имате очите на Анджелина Джоли или Даниел Крейг, мечтата ви вече е възможно да се осъществи.

Услугата се предлага от нова калифорнийска компания, която се надява с новата медицинска процедура, представляваща вид лазерно лечение, да привлече много клиенти.

Смяната на цвета на очите е перманентна, уверяват лекарите. Услугата е възможна поради бързото развитие на лазерните технологии. Последният модел лазерни машини позволяват много по-специфични и детайлизирани процедури. За смяната на цвета на очите лекарите един вид почистват клетките в очите, като по този начин премахват кафявия пигмент от повърхността на ириса.

Технологията е все още в процес на спецификация и изглаждане, но лекарите смятат, че ще могат да направят първата си операция за промяна на цвета на очите в близките два месеца. Въпреки че техниката все още е в процес на разработка, лекарите от медицинската клиника съобщават, че са запълнени с поръчки за следващите две години.

Очи

Директорът на клиниката д-р Грег Хоумър разказва, че в процедурата няма нищо сложно. Той обяснява пред американското списание Таймс, че всяко кафяво око е синьо под по-тъмния пигмент. С новата техника просто се разрушава кафявият пигмент.

Проучване на университета във Вашингтон показа, че кафявият е най-разпространеният цвят на очите на хората в целия свят. Неговата поява се обяснява с наличието на голямо количество меланин – специално тъмно вещество, което се намира в косата, кожата и очите, в ириса и заради което окото поглъща повече светлина.

При хората с много голяма концентрация на меланин дори понякога очите изглеждат черни, въпреки че съвсем черни очи няма. Изследвания на водещи психолози уверяват, че хората с кафяви очи будят по-голямо доверие сред околните, за разлика от тези с друг цвят.

От друга страна, хората със сини очи са мутанти. Според авторитетно изследване учени са установили, че всички хора със сини очи имат един прародител. В рамките на тези изследвания учените установили и че преди 10 000 години синият цвят на очите не съществувал при хората и че той се появил след това в следствие на генетическа мутация.

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати