ezine.bg»Статии»Любопитно»Работещо Момиче»Извънредният труд води до инсулт и инфаркт

Извънредният труд води до инсулт и инфаркт

Инфаркт

Макар и хората да казват понякога, че малко повече работа няма да ви убие, не им вярвайте. Ново мащабно проучване на експерти от лондонския Юнивърсити колидж показа, че извънредният труд води до инфаркт и мозъчен инсулт.

Изследването, обхванало повече от 600 хиляди души на три континента, показва, че при тези, които работят повече от 55 часа седмично, се забелязва повишаване на риска от инсулт с 33 процента в сравнение с тези, които работят на 35- до 40-часова седмица. Работохолиците също така имат 13-процентово повишаване на риска от коронарна болест на сърцето.

Анализът на резултатите потвърждават съмненията на мнозина, че дългите часове работа до късно вечерта и през уикендите не са полезни за здравето и могат да разрушат освен семейното щастие и мозъка и сърцето.

Английските учени, публикували заключенията си в медицинското списание Ланцет, се застраховат, че не може да се твърди категорично, че извънредният труд причинява инсулти, но все пак изследването им категорично доказва, че между двете неща има връзка.

Внезапната смърт от преумора често е причинена от инсулт и се смята за резултат от стреса, казва ръководителят на екипа, провел изследването Миа Кивимаки и добавя -Поведенчески механизми като липсата на физическа активност може също така да се свържат с дългото работно време. Връзката от заседяването и инсулта е доказана отдавана, а кой се заседява дълго време в офиса, ако не работещите извънредно.

При изследваните работещи между 41 и 48 часа седмично рискът от мозъчен инсулт се увеличава с 10 процента, а при тези с работна седмица от 49 до 54 часа увеличението на риска е 27 процента. Тези високи рискови показатели за инфаркти и инсулти са причинени главно от стресовите фактори, свързани с удълженото работно време.

Статистиката показва, че на Стария континент най-дълга работна седмица има в Турция, където работниците се трудят по 50 часа седмично. В Холандия този процент е най-нисък - едва 1 процент от работещите са по работните си места над 50 часа седмично.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати