Гледането на телевизия вреди на мозъка

Гледането на телевизия вреди на мозъка

Ново американско изследване потвърди вредата, която телевизията оказва върху човешкия мозък. Когато човек гледа в екрана, мозъкът му буквално се изключва, което вреди в дългосрочен план и намалява мозъчната стимулация.

В проучването участие са взели 3 274 човека. В началото те били на средна възраст 25 години. В следващите 25 те били анкетирани на всеки 5 години. Накрая били подложени на 3 теста, с които учените целели да измерят различни аспекти от бързината и остротата на ума им.

Учените поясняват, че за да определят умствените възможности на хората, те използвали само тяхната лична самооценка. За момента няма разработен базов модел за определяне възможностите на мозъчната дейност.

Оказва се, че гледането на телевизия влияе директно на мозъка, но точно как учените така и не успели да установят.

Сравнението на данните показало, че хората, които гледат над 3 часа телевизия дневно, са показали най-ниски резултати в тестовете през годините, както и на крайните три обобщаващи теста.

Сравнени с тези, които почти не поглеждат към телевизора, техните данни били до 2 пъти по-лоши.

Интересното е, че причината за това е само и единствено телевизора и не се влияе от фактори като раса, възраст, пол, мазнини, пороци и болести.

Според учените факторите за това са комплексни и включват липса на движение, заседнал начин на живот, отказа от четене на книги и други.

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати