ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Защо е опасно да ядем сняг?

Защо е опасно да ядем сняг?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190296
Защо е опасно да ядем сняг?

Мнозина от нас си спомнят с носталгия как като малки не само са си играли в пухкавия сняг, но и от време на време са го опитвали на вкус. Независимо от снежнобелият си цвят обаче снегът съвсем не става за ядене, алармират разтревожени учени.

Даже падналият преди секунди сняг не е подходящ за консумация, тъй като в състава му присъстват вредни вещества, допълват още изследователи, цитирани от изданието Дейли мейл.

Съставът на снега е бил щателно проверен от група канадски учени. След проведените изследвания те заключили, че снегът има свойството да задържа в себе си опасните съставки на изгорелите газове на колите. Но това не е всичко! За времето от шестдесет минути количеството на замърсителите в пухкавата субстанция нараства двойно.

На този етап обаче не е напълно ясно дали снегът задържа вредните замърсители за постоянно или явлението е временно. Не е изключено нещата да се променят, когато той започне да се топи.

Според изследователите снегът премахва някои от замърсителите, които превозните средства отделят. Същевременно други проучвания са показали, че снегът складира замърсители и с топенето му те се предвиждат към почвата и водите под нея. Благодарение на топенето също така някои от тях се озовават отново в атмосферата.

Темата за състава на снега е особено актуална през последните дни, когато в страната ни се наблюдава засилени снеговалежи. Но изводите, до които учените са стигнали, не трябва да предизвикват паника у нас. Самите специалисти признават, че е нужно да се направят още изследвания в тази връзка, преди да се правят категорични изявления.

А дотогава карайте ски и сноуборд, правете снежни човеци, целете се със снежни топки и се забавлявайте в снега, както си знаете, Но за всеки случай избягвате да го похапвате, казват учените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати