Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Какво е едамаме и защо да го ядем

Какво е едамаме и защо да го ядем

Какво е едамаме и защо да го ядем

Здравословното хранене е на мода и все повече се търсят храни, които да запазят здравословния статус на добро ниво за дълго време. Една от тези храни е едамаме, но названието не посочва нов хранителен продукт, а нещо, което повечето хора познават отдавна под името зелен боб.

Ето какво представлява и какви ползи носи за организма неговата консумация.

Какво е едамаме

Едамаме е младото соево зърно, което е набрано преди да узрее и да се втвърди. То е във вид на шушулка или на зърна, които се сваряват или бланшират и замразяват. Обвивката не се яде, защото е много твърда.

Буквално едамаме се превежда като боб на клонка и е много характерна храна за азиатската кухня. Има малко калории, не съдържа холестерол, както и глутен, но е добър източник на протеини. Хранителният му състав е много богат. Съдържа витамините С, Е, А, К, калий, цинк, селен, фолиева киселина, холин, фосфор, калций, желязо. Източник е на фибри и затова е полезен за храносмилането.

Защо да ядем едамаме

Какво е едамаме

Едамаме е идеалната храна за диета. Освен че пази талията, той е полезен и за профилактика на много заболявания.

Едамеме при сърдечни заболявания

Зеленият боб понижава нивата на лошия холестерол. Добър вариант е да се понижи холестерола и да се засили тялото с протеини. Така се понижава риска от сърдечни заболявания.

Едамеме при депресия

Фолиевата киселина в състава на тази храна е профилактика на депресията, тъй като пречи на тялото на произвежда много хомоцистеин. Той пък пречи на производството на серотонин и допамин, които създават усещане на радост и добро настроение.

Едамаме при остеопороза

Едамаме при остеопорозаа

Езофлавоните в соята влияят добре на здравето на костите и на тяхната плътност, затова едамаме е добра хранителна опция при менопауза.

Едамаме и отслабването

Малкото калории правят този хранителен продукт добра възможност за отслабване. Богата е на протеини, бедна на мазнини и това прави едамеме добра храна както като основно ястие, така и като гарнитура, която е нискокалорична.

Може да се консумира в прясно или замразено състояние, в супи, яхнии, салати и самостоятелно, след като се свари и осоли. Едамаме замества успешно граха и е любимо на веганите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest