Здравословното хранене е на мода и все повече се търсят храни, които да запазят здравословния статус на добро ниво за дълго време. Една от тези храни е едамаме, но названието не посочва нов хранителен продукт, а нещо, което повечето хора познават отдавна под името зелен боб.
Ето какво представлява и какви ползи носи за организма неговата консумация.
Какво е едамаме
Едамаме е младото соево зърно, което е набрано преди да узрее и да се втвърди. То е във вид на шушулка или на зърна, които се сваряват или бланшират и замразяват. Обвивката не се яде, защото е много твърда.
Буквално едамаме се превежда като боб на клонка и е много характерна храна за азиатската кухня. Има малко калории, не съдържа холестерол, както и глутен, но е добър източник на протеини. Хранителният му състав е много богат. Съдържа витамините С, Е, А, К, калий, цинк, селен, фолиева киселина, холин, фосфор, калций, желязо. Източник е на фибри и затова е полезен за храносмилането.
Защо да ядем едамаме
Едамаме е идеалната храна за диета. Освен че пази талията, той е полезен и за профилактика на много заболявания.
Едамеме при сърдечни заболявания
Зеленият боб понижава нивата на лошия холестерол. Добър вариант е да се понижи холестерола и да се засили тялото с протеини. Така се понижава риска от сърдечни заболявания.
Едамеме при депресия
Фолиевата киселина в състава на тази храна е профилактика на депресията, тъй като пречи на тялото на произвежда много хомоцистеин. Той пък пречи на производството на серотонин и допамин, които създават усещане на радост и добро настроение.
Едамаме при остеопороза
Езофлавоните в соята влияят добре на здравето на костите и на тяхната плътност, затова едамаме е добра хранителна опция при менопауза.
Едамаме и отслабването
Малкото калории правят този хранителен продукт добра възможност за отслабване. Богата е на протеини, бедна на мазнини и това прави едамеме добра храна както като основно ястие, така и като гарнитура, която е нискокалорична.
Може да се консумира в прясно или замразено състояние, в супи, яхнии, салати и самостоятелно, след като се свари и осоли. Едамаме замества успешно граха и е любимо на веганите.