Писането на бележки развива интелекта

Писането на бележки развива интелекта

Интелектът не е даденост. Той може да се тренира и да се развива. Умствените възможности могат да бъдат подобрени само с една елементарна промяна в навиците.

И докато в САЩ на 1 септември отбелязват Деня на писането на писма, учени от Калифорнийския и Принстънския университет са установили, че писането на ръка съсредоточава вниманието. По този начин информацията се усвоява много по-добре, отколкото когато използваме клавиатурата.

Учените са наблюдавали група студенти. Тези, които пишели записките си на ръка, се представяли много по-добре на изпитите си, в сравнение с тези, които записвали лекциите си на компютър. Те били и много по-мотивирани и позитивни от състудентите си с компютри.

Бележките, направени на ръка, оформят мисълта много по-добре от печатните. Писането по белите листа е динамичен процес, който развива когнитивните способности. По този начин информацията, придобита чрез зрението и слуха, се превръща в мисъл.

Тестовете са показали, че воденето на бележки по определена тема улеснява ученето. То помага за дългосрочното запомняне на информацията, тъй като тя веднъж минава бива чута, след което се затвърждава с предаването ѝ върху хартията. Освен това този метод предразполага към усвояването на нови идеи, по-доброто им осмисляне и дори - зараждането на нови такива.

Писането на бележки развива интелекта

Писането на бележки датира още от древността. Тогава древните ни събратя са записвали всичко важно на папируси, върху които старателно изписвали буквите си с тръстикови писалки.

Воденето на записки се е превърнало в основен елемент на алхимията на ученето и запаметяването на информация от и за поколенията. Именно чрез подобни писания всяко следващо поколение получава важна информация за предишното и така – хилядолетия наред.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати