Меденият месец е рожба на медовината

Меденият месец е рожба на медовината

Медовината ненапразно е била любима напитка на древните. Освен че е зареждала с добро настроение, тя е радвала окото с кехлибарения си цвят, а небцето с невероятния си вкус.

Медът винаги е бил на почит сред хората от цял свят, той се слави с уникалното свойство да дарява не само със здраве, но също така с красота, сила и дори с дълголетие.

За съжаление историята не е запазила името на човека, който е изобретил тази невероятна напитка – медовината. Но за славянските народи сватбите са били немислими без медовина.

Тази слабоалкохолна напитка булката и младоженецът трябвало да пият не само по време на сватбения ритуал, но и цял месец след това. Ето откъде се появил „меденият месец”.

Рецептата за направа на медовина е лесна, така че всеки може да си я приготви вкъщи и сам да разбере кое е било течното златисто изкушение на древните славяни.

В емайлирана тенджера кипнете два литра вода. След като водата заври, добавете 300 г чист пчелен мед, без добавка на глюкоза или захарен сироп. Варете пет минути.

Постоянно махайте пяната, която се образува. Ще ви трябват пет шишарки хмел, щипка индийско орехче и щипка канела. Добавете тези подправки във врящата медовина.

След това веднага изключете котлона, но не сваляйте от него тенджерата, а я похлупете с капак. В отделен малък съд разтворете в малко вода една чаена лъжичка мая.

След един час тя ще шупне. В това време вие вече трябва да сте отстранили медовината от котлона и да я изстудите до 40 градуса. Тогава можете да добавите маята и да разбъркате.

Меденият месец е рожба на медовината

След това оставете тенджерата в топло помещение, за да ферментира. Затворете я с плътен капак, от който трябва да излиза тръбичка. Единият й край трябва да виси свободно над медовината, а другият да е потопен в съд с вода.

След пет дни ферментацията е приключила. Прецедете медовината, разлейте я в бутилки и оставете в хладилника. Това е рецепта за бързо приготвена медовина. Най-ценни обаче са манастирските медовини, които са престояли двадесетина години.

Освен че е вкусна, медовината е полезна. Тя гони температурата и сгрява гърлото при простуда, полезна е за белите дробове при простудни заболявания. И естрахотно средство за запазване на мъжката полова мощ.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати