ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Десет начина да предизвикате кихане

Десет начина да предизвикате кихане

Кихане
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
Препоръчано за теб:
Стилна сгъваема масичка за лаптоп
35.00 лв.
Виж ››

Вероятно сте запознати с досадния сърбеж, който усещате, когато имате нужда да кихнете, но по някаква причина не можете да го направите. Това може да бъде наистина досадно, особено когато имате нужда да отстраните дразнителя.

Независимо дали усещате познатото чувство на сърбеж или просто искате да прочистите носа си, съществуват начини да кихнете по свое желание. Ето и няколко трика, с които може да предизвикате кихане.

1. Разтъркайте носа си с парче плат

Можете леко да потъркате задната част на носа си с помощта на кърпичка или парче плат, за да кихнете.

За целта направете нещо като фунийка от плата. Внимателно поставете върха и към едната си ноздра и го разклатете малко. Може да почувствате леко гъделичкане. Това стимулира тригеминалния нерв, който изпраща послание към вашия мозък, което подтиква към кихане.

Бъдете внимателни с тази техника и се уверете, че не залепвате тъканта твърде нагоре в ноздрите си. Някои хора препоръчват да викате, докато прилагате този трик, за да кихате още повече.

2. Погледнете към ярка светлина

Някои хора кихат неконтролируемо, когато изведнъж се изложат на ярка светлина, особено силна слънчева светлина. Това е известно като фотетично кихане и е наследствена черта.

Въпреки че хората реагират по различен начин, всеки трети киха, след като е изложен на слънчева светлина или друга ярка светлина.

Може да почувствате и усещане за болка. Опитайте да затворите очите си, преди да се изложите на ярката светлина. Внимавайте да не гледате директно към източника на светлината.

3. Помиришете подправка

Вдишването на подправки води до кихане

Вероятно сте кихали случайно, когато помиришете черен пипер. Черният, белият и зеленият пипер съдържат пиперин, който дразни носа. Това може да стимулира кихане, като задейства нервните окончания в мукозната мембрана на носа. Носът ви всъщност се опитва да се отърве от този дразнител.

Внимавайте да не вдишвате твърде много или да причините болка или изгаряне. Можете да експериментирате с кимион, кориандър и чили, за да видите дали те също ще стимулират кихане.

4. Почистете веждите си с пинсета

Ако разполагате с чифт пинсети, можете да опитате да издърпате едно косъмче от тях, за да предизвикате кихане. Това дразни нервните окончания в лицето и стимулира носния нерв. Част от този нерв минава през веждите. Може да кихнете веднага или след няколко опита.

5. Дръпнете косъмче от носа си

Въпреки че дърпането на косъмчета от носа може да бъде болезнено, то може да стимулира тригеминалния нерв и да ви накара да кихнете. Дори мисленето за това може да ви накара да почувствате сърбеж в носа, тъй като носната лигавица е много чувствителна област.

6. Масажирайте най-горната част на устата с езика си

Можете да използвате езика си, за да масажирате горната си устна, и по този начин да предизвикате кихане. Това задейства тригеминалния нерв, който минава през горната част на устата ви.

За да направите това, докоснете с върха на езика си горната част на устата и го върнете обратно доколкото е възможно. Може да се наложи да експериментирате малко, за да намерите подходящото са вас място.

7. Разтъркайте моста на носа си

Пипането на носа може да предизвика кихане

Масажирането на носния мост също може да помогне за стимулиране на тригеминалния нерв. Използвайте пръстите си, за да масажирате моста на носа си надолу, докато не усетите чувство на гъделичкане в задната част на носа.

8. Хапнете парче шоколад

Консумацията на черен шоколад, с висок процент на какао, може да ви помогне да кихнете. Това обикновено работи при кихане, което не е причинено от алергия към храна.

9. Отидете на студено място

Може да забележите, че кихате повече, когато времето е по-студено. Тригеминалният нерв се стимулира от студен въздух, усетен в лицето и обкръжаващата област на черепа. Лигавицата на носните проходи също е засегната, докато дишате в по-студен въздух. Усещането за студ и треперене може да раздразни нервите и да доведе до кихане.

10. Изпийте една газирана напитка

Ако някога сте вдишвали през носа капчиците, които излизат от газираната напитка след като я отворите, най-вероятно ще си спомните усещането за гъделичкане в ноздрите. Това се дължи на въглеродния диоксид, който създава мехурчетата. Ако вдишвате или пиете прекалено много, това може да доведе до кихане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest