Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Разширяване на кръвоносните съдове с натурални средства

Разширяване на кръвоносните съдове с натурални средства

полезни храни за кръвоносните съдове

Убиец номер едно на планетата са сърдечно-съдовите заболявания, които причиняват смърт при един на всеки четири случая. Това, което прави сърдечните заболявания толкова смъртоносни, е прогресивното натрупване на плаки в артериите, което стеснява вътрешните стени и в крайна сметка блокира потока на кръвта. Храната може да се използва като естествено средство за регресия на блокажи и предотвратяване на по-нататъшно увреждане на артериите. Тук са 10 от най-добрите храни, които можете да консумирате, за да изчистите кръвоносните съдове.

Аспержи

Богат на фибри и минерали зеленчук, който помага за понижаване на кръвното налягане и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Той стимулира производството на глутатион в организма, антиоксидант, който се бори с възпалението и предотвратява окислението, което причинява запушени или блокирани артерии. Съдържа и алфа-линолова и фолиева киселина, предотвратяващи втвърдяването на стените на кръвоносните съдове.

Авокадо

Авокадото помага за намаляване на „лошия” холестерол и увеличава „добрия холестерол”, който помага за изчистване на артериите. Съдържа витамин Е, който предотвратява окислението на холестерола, както и калий, който е известен с понижаването на кръвното налягане. Авокадото е вкусен заместител на майонеза на сандвич, или като топинг за салата, и разбира се, в гуакамоле.

Броколи

броколите разширяват кръвоносните съдове

Броколите са богати на витамин К, който предотвратява увреждането на артериите от калция. Освен това е пълно с фибри, което понижава кръвното налягане.

Мазни риби

Скумрия, сьомга, сардина, херинга и риба тон - са богати на здравословни мазнини. Омега-3 мастните киселини спомагат за увеличаване на "добрия" холестерол, като същевременно намаляват нивата на триглицеридите.

Ядки

Бадемите са най-добрият избор, защото са с високо съдържание на мононенаситени мазнини, витамин Е, фибри и протеини. Магнезият в бадемите също предотвратява образуването на плаки и понижава кръвното налягане. Орехите са друг добър източник на омега-3 мастни киселини, които ще намалят “лошия” холестерол и ще повишат “добрите” нива на холестерол.

Зехтин

зехтинът е полезен за кръвоносните съдове

Зехтинът е богат на мононенаситена олеинова киселина, незаменима мастна киселина, изчиства лошият холестерол. Богат е на антиоксиданти и е едно от най-здравословните масла за готвене.

Диня

Вкусен източник на аминокиселина L-цитрулин, която увеличава производството на азотен оксид в организма. Азотният оксид причинява отпускане на артериите и намалява възпалението.

Куркума

Основният компонент на тази подправка е куркумин, който е противовъзпалително средство. Възпалението е основна причина за атеросклероза или втвърдяване на артериите. Куркумата също така намалява увреждането на артериалните стени, което може да причини образуването на кръвни съсиреци и плаки.

Спанак

Спанакът е пълен с калий, фолиева киселина и фибри, който помага за понижаване на кръвното налягане и предотвратява запушването на артериите. Една порция дневно помага за понижаване нивата на хомоцистеин, рисков фактор за сърдечни заболявания като атеросклероза.

Цели зърна

Цели зърна съдържат разтворими фибри, които се свързват с излишния LDL холестерол в храносмилателния ви тракт и го премахват от тялото ви. Те са сред най-добрите храни за разширяване на кръвносните съдове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest