Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Най-мощните антиоксиданти

Най-мощните антиоксиданти

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
Антиоксиданти

Доказано е, че антиоксидантите помагат за предотвратяването на сърдечни заболявания и рак, намаляват кръвното налягане и забавят стареенето. Тези естествени съединения защитават организма от вредните свободни радикали. Те ги неутрализират, преди да причинят щети. Антиоксидантите се намират главно в храните.

Най-добрият начин да трупаме антиоксиданти, е чрез комбинация от богати на антиоксиданти храни. Ето кои са най-мощните антиоксидантни храни:

Соя – Тя съдържа в себе си ‘Genistein’, което наподобява естествените естрогени в тялото. То може да помогне за предотвратяването на рак на гърдата, дебелото черво и рак на простатата, може да намали общите нива на холестерола. Приемът на соя води до предотвратяване на остеопорозата и помага за облекчаване на симптомите на менопаузата.

Горски Плодове

Цели зърна или семена - Зърнените култури са богат източник на витамин Е, който е мощен антиоксидант. Той играе роля в превенцията на рак, засилва имунитета, забавя прогресирането на болестта на Алцхаймер, лечение и евентуално предотвратяване на артрит, лечение на мъжки стерилитет.

Броколи

Горски плодове – Не само вкусни, те са и неописуемо полезни, пълни с минерали и витамини. Ягоди, боровинки, малини и къпини, толкова богати на антиоксиданти, способстват за предотвратяване на рак и сърдечни заболявания. Специална киселина – растителен комплекс, който съдържат, пък се бори срещу канцерогените.

Грозде

Броколи – Те, както и зелето, брюкселското зеле и карфиолът, могат да способстват за предотвратяване на рак. Съдържат бета-каротин и съединение, наречено индол-3-карбинол. Те намаляват риска от рак на гърдата, рак на шийката на матката и яйчниците.

Чесън

Домати – Те предотвратяват някои видове рак, макулна дегенерация и катаракта, помагат да се поддържа умственото функциониране. Доматите съдържат ликопен – относително рядък каротеноид, който е дови два пъти по-мощен от бета-каротин.

Моркови

Червено грозде – Веществата ‘resveratrol’ и ‘quercetin’, съдържащи се в него, са мощни антиоксиданти, които стимулират здравето на сърцето. Те действат като чистачи на свободните радикали, намаляват тромбоцитната агрегация и помагат на кръвоносните съдове да остават отворени и гъвкави. Могат също така да предпазят от рак, намаляват риска от възпалителни заболявания, стомашни язви, инсулт и дори остеопороза. От това следва и приписваните лечебни свойства на червеното гроздово вино. В малки количества естествено.

Чесън – Чесънът от хилядолетия се използва като лекарство за почти всички болежки, така че на никого не би трябва да му е чудно, че и той присъства в нашия списък. Чесънът е пълен с антиоксиданти, които могат да помогнат за отстраняване рак, сърдечни заболявания и следите от застаряване.

Спанак – Любимата храна на Попай Моряка съдържа лутеин. Той е основният пигмент на макулата, който може да помогне за предпазване на зрението. Проучванията показват, че хората, които ядат спанак, са с по-малка вероятност да развият катаракта и макулна дегенерация, двете най-чести причини за загуба на зрението. Освен това, минералът може да помогнете и за предотвратяването на сърдечно заболяване.

Чай – Често консумираната и любима на милиони напитка също може да бъде един от най-добрите начини да се предотвратят редица дегенеративни заболявания. Ползите от зеления и черния чай са най-големи, и равностойни.

Моркови – Съдържат голямо количество бета-каротин, както и цвеклото, сладките картофи и други жълто-оранжеви зеленчуци. Съставката осигурява защита срещу рак. При морковите специфичното е, че варени са със значително по-високи нива на антиоксиданти, отколкото неварените, защото топлината влияе на активните съставки и ги прави по-достъпни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest