ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Колко калории да поемаме, за да не пълнеем

Колко калории да поемаме, за да не пълнеем

Дневни калории
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

За да се каже от колко калории имаме нужда, трябва да се преценят някои фактори като пол, възраст, височина, начин на живот и общо здравословно състояние. С други думи няма някаква обща рецепта за всички - индивидуално е.

Логично е ако сте мъж на 22 години, активен и висок 186 см да имате нужда от много повече калории, отколкото жена, която например е на 60 години и е висока 165 см.

Във всяка държава се препоръчват различни стойности на дневните калории. Значение имат някои от основните характеристики на населението.

Напълняване

Независимо че стойностите са различни навсякъде, все пак има нещо, което специалистите приемат единодушно и предлагат да наблегнем на него повече.

Според тях далеч по-важно от броенето на калориите е да си създадем правилни навици на хранене, да се научим да поддържаме балансирано хранене, да бъдем активни, да спортуваме повече.

В САЩ например порциите през последните две десетилетия са се увеличени и то доста – ако двадесет години по-рано сандвич е съдържал около 300 калории, то сега, в наши дни той съдържа 600.

Здравословоно хранене

Съществува формула, която може да ви помогне да изчислите колко калории трябва да приемате ежедневно – ще ви бъдат нужни ръста и килограмите ви. Нарича се формулата на Харис-Бенедикт и всъщност те са две – една за жени и друга за мъже.

Ето я и женската формула за определяне на нужните калории – ЕОО= 655 + (9, 6 х телесната ви маса в килограми) + (1, 8 х височината ви в сантиметри) – (4, 7 х възрастта ви в години)

А това е формулата за определяне на дневните калории при мъжете – ЕОО = 66 + (13, 7 х телесната ви маса в килограми) + (5 х височината ви в сантиметри) – (6, 8 х възрастта ви в години)

Никой не отрича, че за да бъде здрав човек и да има енергия, той трябва да се храни – 1/5 от енергията ежедневно хабим за да поддържаме мозъчния си метаболизъм. По-голяма част от енергията „отива” да поддържа другите процеси в организма.

Освен това важни са и условията, които ни заобикалят – ако например е студено, организмът се нуждае от повече енергия и калории, за да поддържа постоянната телесна температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати