Напълняването в талията крие опасности

Напълняване

Лекари от Медицинския център в Бостън обясниха рисковете, които крие напълняването в талията. Те са провели проучване, което е продължило седем години. В него участие са взели 80 хиляди души между 45 до 83 години.

Резултатите недвусмислено показват, че с 15 % се покачва рискът от сърдечносъдови заболявания както при мъжете, така и при жените с наднормени мазнини в областта на талията. За пореден път се доказва, че съотношението между теглото и ръста на човека не винаги е достатъчно за поставяне на обективна и правилна оценка на цялостното здраве.

Около корема се натрупват висцерални мазнини. Те започват да обграждат намиращите се в коремната област жизненоважни органи и предизвикват сърдечни проблеми или диабет от 2 тип. Това са двете болести, които вземат най-висок брой жертви всяка година. Такива мазнини се крият и зад наедрелия ханш.

До момента са проведени редица проучвания, подкрепящи факта, че мазнините по корема, независимо дали са в комбинация с наднормено тегло или не, увеличават значително риска от сърдечни заболявания и диабет от втори тип.

За да разберем дали надвишаваме тези граници, трябва просто да погледнем мерките. За нормална се счита талия до 100 см при мъжете и до 90 см за жените.

Талия

Надвишавайки приемливите мерки, човек автоматично влиза в графата на хората със завишен риск за здравето. А това явление става все по-често наблюдавано.

Освен обиколката на талията, има още един показател, който показва кои хора са застрашени от сърдечносъдови заболявания и диабет. Това е обиколката на врата. С увеличаване на неговата обиколка се увеличават и нивата на глюкоза в кръвта, т.е. – на лошия холестерол.

Учените съветват да не приемаме излишните килограми само като нещо грозно, което ни прави непривлекателни. Те са тези, с които идват и повечето болести. Грижейки се за теглото си, ние се грижим и за здравето си.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
марги
марги
29.03.2014 14:30
глад..сутрин ябълка за обед нещо с черна филийка, за вечеря-салатка, за лягане секс и пак ябълка и така до безкрай-докато умрете здрави !
3
0
Веселина Димитрова
Веселина Димитрова
20.03.2014 17:38
Чудесно е да ни напомняте за опасностите от този вид затлъстяване! Но по важно е да ни кажете какъв е пътя да се отървем от тези мазнини - някакъв вид упражнения, за стопяване на вече натрупалите се мазнини!
2
0