Направиха хапче, което заменя потенето във фитнеса

Хапчета за отслабване

Учени създадоха начин да се отслабва, без да е необходимо човек да се поти във фитнеса. Специалистите от университета на Саутхемптън са категорични, че това е напълно възможно – те са синтезирали съединение, което пресъздава ефекта от тренировката.

Молекулата е наречена Съединение 14 и това, което прави, е да излъже телесните клетки, че вече са изчерпали своята енергия. Наричаната от учените тренировъчна молекула предизвиква верижна реакция, като активира АМПК или енергийния център на организма. Когато АМПК е активен, клетките ускоряват своя метаболизъм в процес, който наподобява тренировките, които водят до отслабване.

Новото съединение вече е било приложено върху мишки, които са страдали от затлъстяване, и според резултатите, само за седем дни гризачите са изгубили около пет на сто от своето тегло. В същото време съединението е давано и на мишки, които са напълно здрави – учените твърдят, че тези гризачи са останали незасегнати от ефекта на Съединение 14.

Това дава надежда на специалистите, че на база на молекулата може да бъде разработено хапче, който да няма смъртоносния ефект на други подобни таблетки. Това изследване идва в момент, в който много експерти в областта нарекоха истинска бомба със закъснител разрастващата се епидемия от затлъстяване сред великобританските граждани.

Популярният британски готвач и водещ Джейми Оливър, който от дълго време популяризира домашно приготвената храна, е решил да помага на властите в борбата със затлъстяването при децата.

Фитнес

Кулинарът е инициатор на кампания, която цели да пребори проблема с наднорменото тегло при деца от началните училища. Затлъстяването във Великобритания буди сериозно безпокойство сред властите – специалисти наскоро съобщиха, че почти 30 на сто от момичетата в страната имат застрашаващо здравето тегло.

Проблемите с килограмите започвали още сред деца на девет години, посочват специалистите. Оказва се още, че страната е на второ място в Западна Европа по детска смъртност.

Специалистите отдавна настояват да се забранят всякакви реклами на хранителни продукти, които съдържат много мазнини, захар и сол. Според тях подходящото време за тези реклами е след 21 часа. Исканията им също са да се ограничат и рекламите в интернет.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати