Основните хранителни елементи, които ни осигуряват здраве!

Здравословно хранене

За да бъде един човек здрав, той трябва да приема разнообразна храна. Тя трябва да е така съобразена, че да доставя на тялото всичко необходимо, за да се развива то добре. Ето кои са основните елементи, от които се нуждае организма ни:

Белтъци

Клетките в тялото се синтезират именно благодарение на белтъците. Когато човек расте, боледува или се възстановява от определено нараняване, нуждата от белтъци нараства.

Мазнини

Мазнини

Те са неделима част от клетъчната мембрана на клетките в целия организъм. Мазнините носят нужната енергия. Мазнините подпомагат усвояването на витамините A, D, Е и К и осигуряват нужната топлинна изолация на тялото. Приемът им обаче трябва да бъде в норма, защото големите количества водят до затлъстяване и редица сериозни заболявания.

Въглехидрати

Те се откриват основно в храните с растителен произход. Те се разделят на различни видове захари и скорбяла, които в тялото се разграждат до глюкоза. Чрез кръвта тя достига до всички клетки и ги зарежда с енергия. Когато тя е в повече, се превръща в мазнини. Когато в тялото постъпва скорбяла, тя се разгражда по-бавно и осигурява енергия по-дълго време. В тялото въглехидратите постъпват чрез плодовете, зеленчуците и ядките, които носят още влакнини, минерали, витамини, белтъци, мазнини и вода, които забавят разграждането им.

Фибри

Фибри

Това са група въглехидрати, наречени влакнини, които постъпват в тялото от растителните храни и не се разграждат. Те са особено важни, тъй като спомагат от тялото да се изхвърлят всички ненужни вещества.

Витамини и минерали

В най-големи количества те се откриват в зеленчуците и плодовете. Въпреки че не носят енергия, те подпомагат организма в борбата му с болестите. Витамините помагат за пълноценното усвояване на останалите вещества и подпомагат растежа. В тях се съдържат и малки количества минерали, които спомагат за лечението на определени болести. Желязото е важно за кръвта, натрият - за кръвното налягане, а фосфорът и калцият - за зъбите и костите.

Балансираният прием на всички тези вещества осигурява добро здраве и красив външен вид.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати