Учени: Колоезденето и разходките ни пазят от 15 вида рак!

Колоездене

Учени твърдят, че колоезденето и дългите разходки могат да ви предпазят от поне 15 вида рак. Проучване, което е обхванало повече от 1.4 милиона души, показало, че редовната физическа активност предпазва от много от формите на заболяването.

Обичащите сутрешния джогинг имали с 42 процента по-малка вероятност да развият рак на хранопровода. Хората, които често посещавали фитнеса, имали с 26 на сто по-малка вероятност да развият тумори в бъбреците, черния или белия дроб.

Докато ползите от гледна точка на риска от рак са ясни, изследователи заявиха, че липсата на физическа активност увеличава риска от развиване на някои от формите на опасното заболяване с 31 на сто.

Д-р Стивън Мур от Националния институт за рака в Мериленд и автор на изследването смята, че този начин на намаляване на риска от рак трябва незабавно да бъде сведен до знанието на служителите в общественото здравеопазване и той да бъде препоръчван и прилаган.

Още повече, че д-р Мур и екипът му са установили, че упражненията намаляват риска от рак на матката с една пета (21 на сто), от миелоидна левкемия (20 на сто) и от миелом (17 на сто). Редовната физическа активност също така предпазва от рак на дебелото черво (16 на сто), главата и шията (15 на сто), ректума (13 на сто), на пикочния мехур (13 на сто) и на гърдата (10 на сто).

Като цяло по-високото ниво на физическа активност намалява риска от поява на всякакъв вид рак със седем процента. Застояването и пораждащото се от него затлъстяване се свързват с увеличаване на риска от образуването на злокачествен меланом с 27 процента, както и с 5 процента от рак на простата, смята още д-р Мур.

Разходка

За да достигнат до своите изводи, учените анализирали всички проучвания, свързани с рака в Европа и Северна Америка през последните 20 години. Макар и повечето изследвания да достигали до различни изводи, общото между всички тях било, че физическата активност значително намалявала риска от рак.

Всички се чудим, учени и обикновени хора, защо в последните 10 години случаите на онкологични заболявания се утроиха. Търсихме какви ли не причини, но може истината е била под носа ни. Помислете, днешното общество се застоя и затлъстя и този факт има своите последици. Истината от другата страна на монетата обаче е, че половин час колоездене или едночасова разходка сред природата могат да ни опазят от 15 вида рак, казва още д-р Мур.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати