Артрит

AdminAdmin
Администратор
1k1471
Артрит на ръцете

Артрит е форма на ставно заболяване, което засяга една или повече стави. Първо да разгледаме какво са ставите. Това е мястото, където две кости се допират и се движат една спрямо друга. Повърхността на костите, в мястото където се допират, е покрита с т. нар. ставен хрущял, който представлява твърда, гладка и еластична тъкан.

Мястото където двете кости се допират и осъществяват движението си една спрямо друга, е обвито от ставна капсула, чиято вътрешна страна е покрита със синовиална мембрана. Тази мембрана произвежда малко количество течност - синовиална течност, която подсигурява гладкото приплъзване на костите. Костите в една става са свързани с връзки: съединително – тъканни ленти. А сухожилията прикрепват мускула към костта. И така артритът е вид заболяване (възпаление) на структурите на ставата.

Видове артрит

Има над 100 вида артрит. Значително по-рядко се срещат: артрит при болест на Бехтерев, форми на артрит съпровождащи псориазис и др.

1. Често срещан е ревматоиден артрит. Той е вид хронично възпалително заболяване обичайно се проявява между 35 и 45 годишна възраст. Обикновено засяга ставите на ръцете, пръстите, китките и колената. Това заболяване е симетрично. Това ще рече, че ако е засегната става в едната половина на тялото, ще е засегната същата в другата половина. Симптомите са болка и скованост в ставите, които продължава дълго време. Например сутрин след ставане повече от 40-50мин.

Други симптоми са тези, които характеризират възпаление – подуване, зачервяване и затопляне. Обичайно преди да се появят болката и зачервяването се наблюдава сутрешната слабост, умора, болка в мускулите. Тази форма на артрит, на късните стадии на развитие, води до деформации на ръцете и краката.

Артрит на коляното

Причина за него е грешен отговор на имунната система. Има различни лекове, които обаче в домашни условия, без консултация с лекар и определена терапия, водят само до облекчаване на симптомите. Има някои билки, които са противовъзпалителни: босилек, куркума и босвелия. Това лечение обаче е нетрадиционно.

2. Друг вид артрит е инфекциозният артрит. Причина за това заболяване е проникване на болестотворен (бактерии, гъбички) агент в ставата чрез кръвта. При този вид се засяга по-често една става.

3. Подагрозен артрит. Той е следствие от болестта подагра, при която заради нарушена обмяна на веществата в ставите се натрупват кристали на пикочната киселина. Тук възпалението протича на пристъпи. При подагрозния артрит симптомите също са подуване, болка и зачервяване. Те започват по-често от палеца на крака.

4. Следващ вид е посттравматичния артрит, който е следствие от травма, причинила възпаление в ставните или около ставните структури.

5. Реактивен артрит. Смята се, че този вид артрит е реакция на имунната ни система. При него особеност е, че на лице е възпаление на ставите, на очите, на пикочно-половата и храносмилателната система.

6. Артрит от износване е друг вид артрит. Този артрит е най-често срещан при възрастните хора. У нас по-популярно е с наименованието артроза.

Болки в Коляно

Симптоми при артрит

И така най-общо симптомите за артрит са болка, скованост, подуване и загряване в ставите. В случай, че артритът е част от друго заболяване, може да има и много други симптоми. Ако имате съмнение за артрит веднага трябва да се обърнете към лекар. За да се установи дали и какъв вид артрит имате, е нужно да се обърнете към ортопед и ревматолог.

След разговор, в който докторът ще се информира за вашите оплаквания и начина ви на живот, следва да ви назначи изследвания за точното му диагностициране. Изследванията биват на кръв, урина, секрети от шийката на матката, също така изследване на секрет от ставата, магнитен резонанс, рентгенография и др.

Превенция на артрит

Ако някой ваш близък има артрит е хубаво да си правите редовни профилактични прегледи. Както при повечето болести, така и тук от значение е теглото да е близо до нормите. Наднорменото тегло натоварва ставите и по този начин увеличава опасността от артрит. Водете безопасен полов живот, това ще ви предпази от навлизането на бактерии, гъбички и микроорганизми в тялото.

Ако имате различни инфекции лекувайте ги своевременно. Избягвайте травми доколкото е възможно, но това не значи да не спортувате – напротив спортувайте, но използвайте протектори ако спорта, който практикувате предполага травми на ставите. Благоприятен за ставите спорт е плуването.

Лечение на артрит

Ако имате съмнение за артрит е най-добре да се консултирате със специалист, който да ви направи хранителен и двигателен режим, да установи вида на артрита и неговите причинители и следователно да предпише медикаменти за тях.

Първите симптоми могат да се облекчат с компреси и различни мазила, които се продават без рецепти в аптеките, но бъдете внимателни – притъпяването на болката, може да отклони вниманието ви от състоянието, а винаги е по-добре болестите да се диагностицират в ранен стадий. При ревматоиден артрит, някои проучвания показват доброто повлияване на възпаленията от зелен чай. Трудно е да се каже кои храни са полезни или вредни, защото това зависи от вида на артрита, който имате.

И накрая здравословно хранене, поддържане на здравословно тегло, редовните почивки, движението и релаксацията оказват прекрасно влияние на организма и запазват нашето здраве.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
58
42
37
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Аюрведа
Аюрведа
29.01.2014 12:53
Уникален "Автентична Аюрведа" продукт Артплюс от Индия! Премахва пикочната киселина от ставите и дава свобода на движенията! Фрамар.Бг! Ето и линк -
15
3