Цистит

AdminAdmin
Администратор
1k1471
Пикочен Мехур

Циститът е вид възпалително заболяване на лигавицата на пикочната система, а причините за него могат да бъдат различни. При девет от десет случая на това заболяване, пациентите са жени. Бива първичен и вторичен. Първичен е когато е самостоятелно заболяване, а вторичен - когато е следствие от друго заболяване. Може да бъде възпалителен или хроничен.

Симптоми при цистит

Един от първите симптоми на цистита са честите пориви за уриниране, като при това отделяната урина е много малко количество. Този симптом може да бъде придружен от болки в коремната област, както и от парене при уриниране. Друг симптом е наличието на кръв в урината.

Причини за цистит

Двете най-често срещани причини са изстиване на организма и инфекции с чревни бактерии. Други причини могат да бъдат дефлорацията (загубване на девственост при жените), задържане на урина в пикочния мехур, запек, бременност и други.

Причината жените да страдат по-често от мъжете идва от разликата в пикочно-половата система. При жените пикочния канал е по-къс и по-широк, което позволява по-лесното попадане и задържане на бактерии там, от които в последствие се получава циститът.

Ниската хигиена способства развиването на това заболяване, защото при уриниране винаги остава една капка от урината в пикочния канал. Близостта на ануса и наличието на много бактерии там способства проникването им в пикочните канали и по този начин се развива заболяването.

По време на бременност разширената матка притиска пикочния канал и по този начин улеснява задържането на урина и развитието на бактерии. При острия първичен цистит симптомите са силни и тежки, но отшумяват в рамките на 5-7 дни. За разлика от него хроничния – може да създаде редица усложнения, сред които са фиброзиране, намаляване обема на пикочния мехур, пробив на стената на пикочния мехур и др. Причина за цистита може да бъде катетър или при мъжете уголемена простата.

Болки в Стомаха

Лечение на цистит

Как се лекува зависи от това дали е първичен или вторичен. При вторичния се лекува основното заболяване и след него се очаква преминаване и на цистита.

При първичния цистит се лекуват симптомите. Ако заболяването е диагностицирано от лекар, той вероятно ще ви изпише антибиотици.

Ето и няколко алтернативни метода за лечение, които облекчават симптомите. Първият от тях е приемът на достатъчно количество вода или билков чай. Препоръчвано от лекари е да се пие вода над 2 литра на ден. Това ще осигури достатъчно често уриниране, с помощта на което ще „отмиете” бактериите от пикочната система. Водата не трябва да е студена, а със стайна температура. Избягвайте газираните и студените напитки.

Друго за което трябва да се погрижите, е долната част на тялото ви да бъде добре облечена. Сокът от боровинки оказва особено добро влияние. Опитайте се да си осигурите уриниране поне веднъж на всеки 3 часа.

Рискови групи

Жените и момичета с неподходящи хигиенни навици попадат в рискова група за инфекции на пикочната система. Хора с вродени деформации на тази система също са в рисковите групи. Други такива са бременните жени и хората носещи катетър, както и мъжете с разширена простата.

Предпазване от цистит

За да се предпазим от цистит, първото и най-важното е през студените месеци на годината да се обличаме добре, да пием достатъчно вода. Жените трябва да спазват висока лична хигиена, след ходене по нужда при възможност винаги е по-добре да се измиете, дори и само с вода, като и миенето и бърсането стават отпред назад, това намалява риска от попадане на бактерии от ануса в пикочната и половата системи.

След полов акт винаги уринирайте. Извадете от гардероба си бельо тип прашка, то способства преноса на бактерии от ануса. За да си осигурите пълното изпразване на пикочния мехур при уриниране, когато седнете на тоалетната чиния се облегнете назад. Носете по-широки дрехи и избягвайте вредните навици.

Ако състоянието ви не се подобри или се влоши – консултирайте се с лекар.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest