Хипопаратиреоидизъм

Жена

Хипопаратиреоидизмът е заболяване на паращитовидните жлези, което се дължи на намаленото произвеждане на паращитовидния хормон, наречен паратхормон. Паращитовидните жлези са четири на брой, които имат големина на грахово зърно. Те произвеждат паратхормона, който регулира обмяната на калций и фосфор.

Главен момент в развитието на хипопаратиреоидизъм е заниженото ниво на паратхормона, вследствие на което калциево-фосфорната обмяна е нарушена. Калцият в кръвта се понижава, а фосфорът се увеличава. Заниженият калций оказва влияние върху нервно-мускулната дейност, което може да доведе до тетанични гърчове.

Форми на хипопаратиреоидизъм

Първата и най-често срещана форма на болестта е следоперативна. Тя се получава в резултат на операция на шията и щитовидната жлеза.

Идиопатичен хипопаратиреоидизъм - предполага се, че той има автоимунен произход. Среща се по-често при жените. Възможно е да възникне самостоятелно или в комбинация с други заболявания.

Наследствен - това са предавани в семейството форми на болестта, които са свързани с мутации в паратхормона.

Функционален хипопаратиреоидизъм - получава се поради нарушения в нивото на магнезий. Тези нарушения потискат секрецията на паратхормон.

Симптоми при хипопаратиреоидизъм

Основната проява на хипопаратиреоидизъм е силно повишената възбудимост на нервно-мускулните окончания. Характерни са изтръпване и бодежи на крайниците, отпадналост и умора, болезнен цикъл при жените.

Хипопаратиреоидизмът протича в два етапа – латентен и манифестен.

Латентният се характеризира с обща отпадналост, изтръпвания и усещане за полазвания от мравки върху крайниците, нарушения на зрението, вкусовите рецептори и вестибуларния апарат.

Преглед на Щитовидна жлеза

Манифестният етап се характеризира с тетанични гърчове. Те засягат различни части от тялото, а в последиците от тях са свити ръце и засягане на лицевата мускулатура. Лицето на болните изглежда сякаш плачат и се смеят едновременно. Спазмите на устните ги издава навън. В някои случаи гърчовете засягат и вътрешните органи, в резултат на което е възможно да настъпи задушаване, астматичен пристъп, проблеми при уринирането, силни болки в гърдите.

Не са изключени и психични отклонения, които се изразяват в раздразнителност и силни депресивни състояния.

Причини за хипопаратиреоидизъм

Най-честата причина за появата на хипопаратиреоидизъм е оперативна намеса върху щитовидната жлеза или операция в шийната област. Други по-редки причина за заболяването са лъчево въздействие върху шийната област, идиопатична форма, при която причината за болестта не е ясна. Не се изключва автоимунен процес, който отключва заболяването, както и фамилна обремененост.

Диагностициране на хипопаратиреоидизъм

Лекарят започва диагностицирането, като ви задава въпроси относно проявата на някои характерни симптомимускулни спазми или изтръпване на крайниците. Специалистът трябва да знае дали скоро сте имали операции на щитовидната жлеза или шията. Трябва да се направи физически преглед, който да установи хипопаратиреоидизъм.

Правят се кръвни тестове, а следните констатации могат да посочат хипопаратиреоидизъм:

- Ниско ниво на калций в кръвта

- Отслабена функция на паратхормона

- Високо ниво на фосфор в кръвта

- Ниско ниво на магнезий

Възможни са допълнителни изследвания като електрокардиограма, изследване на урината и изследвания на костната плътност.

Лечение на хипопаратиреоидизъм

До този момент не съществува синтетичен паратхормон, който да се прилага за лечението на болестта. Прилагат се различни терапии, които включват прилагането на калциеви препарати и витамини от Д групата.

Ако болестта се установи рано, резултатите са задоволителни, а тялото продължава да се развива нормално. Ако не се вземат мерки за лечение се получават усложнения като блокиране на дихателните пътища, поради тежки мускулни спазми, калциеви отлагания в мозъка, деформация на зъбите.

Предпазване от хипопаратиреоидизъм

Изключително внимателното извършване на всички оперативни намеси в областта на шията и щитовидната жлеза намалява риска от поява на болестта. При останалите форми на хипопаратиреоидизъм – автоимунна, наследствена и идиопатична, профилактика не може да бъде направена. Необходимо е да се правят редовни профилактични прегледи на щитовидната жлеза, тъй като ранното откриване на болестите, свързани с нея е от изключително значение.

Хранене при хипопаратиреоидизъм

Консумирайте храни с високо съдържание на калций като тъмнозелените листни зеленчуци, бадеми и зърнени храни, боб и сардини. Разделете храненията на малки порции, четири пъти дневно. Тофуто също е много полезно. То съдържа значителни количества манган, белтъчини, желязо, селен. Ограничете консумацията на млечни продукти, защото те съдържат фосфор. Забранени храни са пшеница и царевица, кафе, алкохол и газирани напитки.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати