Глисти

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Глисти

Глистите представляват широко разпространени паразити, които живеят в червата на човека, но има възможност да се разпространят и към други важни органи като белите дробове и черния дроб. Те имат вретеновидна и удължена форма със заострени краища. Едрите глисти, които се развиват в тънките черва се наричат аскаристи, а дребните глисти, живеещи в дебелото черво са острици. Общото наименование на тези глисти е аскаридоза.

Мъжките глисти имат дължина 15-20 см, а женските два пъти повече – около 20-40 см. Женските глисти са изключително плодовити, защото само за едно денонощие могат да снесат приблизително 200 хил. яйца.

Разпространение на глистите в човешкото тяло

Преди да достигнат своята полова зрялост, глистите съществуват в тялото под формата на яйца. Те могат да попаднат в организма чрез лоша хигиена и мръсни ръце, консумация на неизмити зеленчуци и плодове, развалено месо. Яйцата освобождават личинки, които първоначално пробиват лигавицата на червата, оттам попадат в лимфния поток и кръвообращението. Личинките се нуждаят от кислород, за да могат да оцелеят. Поради тази причина първо започват да се развиват в белите дробове, но за да успеят да стигнат дотам навлизат към долната празна вена, преминават през дясната сърдечна половина и чрез белодробната артерия достигат до дробовете.

Веднъж попаднали в белите дробове, личинките започват да се хранят с червени кръвни клетки и размерите им постепенно се увеличават. Попаднали в алвеолите и бронхиолите, предизвикват появата на клетъчни инфилтрати.

Чрез бронхите, трахеята и гръкляна, личинките попадат в гълтача, а оттам в тънките черва. Там в продължение на 60 дни те достигат полова зрялост и започват отделянето на вече оплодени яйца.

Вече възрастните глисти нямат необходимост от кислород. Поради тази причина те живеят в тънките черва, където се хранят със слузта и съдържанието им. Една част от глистите се изхвърлят навън посредством човешките изпражнения, а останалите глисти продължават цикъла на развитие. Те могат да достигнат до черния дроб, където предизвикват увреждания.

Симптоми при глисти

Признаци при остриците /малките глисти, живеещи в дебелото черво/ - проявяват се еднакво както при децата, така и при възрастните. Болният се оплаква от често повтарящи се стомашни разстройства, коремни болки, повръщане, гадене, проблеми със съня, нервност и малокръвие, сърбежи и загряване вечер в областта на ануса. В изпражненията могат да се видят червеите. Най-често засегнати са всички в семейството, защото заразата се предава лесно чрез яйцата на глистите. При момичетата глистите могат да попаднат и в срамните устни и да предизвикат онанизъм.

Признаци при аскарисите / големите глисти, които живеят в тънките черва/ - при болният се редуват запек и диария, храносмилането е нередовно, а при силен глад може да изпитва отвращение към някои ястия. Появяват се болки около пъпа, сърбежи в носа и бруксизъм, главоболие и двойно виждане, гадене с позиви за повръщане. Наблюдава се отслабване на телесното тегло, въпреки че болният се храни обилно. Понякога децата, които имат червеи ядат пръст.

Диагностициране на глисти

Към установяване на наличието на глисти насочват клиничните прояви, които са напълно характерни. Скърцането със зъби е симптом, който бързо може да насочи лекуващият лекар към поставянето на диагноза глисти.

Потвърждаването се прави чрез изследване на фекална маса, в която е откриват яйца.

Лечение на глисти

Глистите стоят в основата на редица заболявания като алергия и диабет, склероза, депресия, простатит, онкологични и сърдечно-съдови заболявания. Поради тази причина навременното лечение има важно значение за здравето на засегнатия. Необходимо е да се лекуват всички членове на семейството.

Предписват се медикаменти като Мебендазол и Албендазол, които се прилагат по схема с различно времетраене. Когато глистите се открият рано лечението е успешно в по-кратък период от време, но ако състоянието се занемари излекуването ще отнеме много време и усилия.

Необходимо е да се спазва висока лична хигиена. Препоръчва се преди лягане всички от семейството да си слагат памучни ръкавици, които ще предотвратят попадането на яйца под ноктите, ако има чесане в присъница. Ноктите трябва да бъдат късо изрязани, а измиването на ръцете след тоалетна и преди хранене е напълно задължително. Всекидневно трябва да се перат дрехите, с които се спи, ръкавиците и спалното бельо и то на много висока температура.

Народна медицина при глисти

В продължение на период от 5 дни трябва да се приемат по 2-3 с.л. тиквени семки, няколко пъти дневно. Може след това като очистително средство да се изяде 1 с.л. мед.

Вземат се 2-3 глави чесън и се счукват. Отделеният сок се прецежда, и се пие по три пъти дневно, но примесен с по 10 капки прясно мляко. Друг вариант е да се счукат 5 глави лук, да се смесят с прясно мляко и получената смес да се изпие.

Сокът от прясно изстискана ябълка е изключително полезен. Не е необходимо да се примесва с нищо друго, сокът се изпива самостоятелно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
незнам
незнам
12.01.2015 17:06
от секс може ли да се хванат???
20
2