Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Поликистоза на яйчниците

Поликистоза на яйчниците

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
Гинекологичен преглед

Какво е поликистоза на яйчниците

Поликистозата на яйчниците е най-често срещаното ендокринно заболяване при жените. Представлява сложен комплекс от хормонални разстройства, които въздействат върху цялото тяло на жената и нарушават нейното здраве. Поликистозата на яйчниците засяга около 10% от жените в родилна възраст и една от главните причини за безплодие и стерилитет.

Основните проблеми на поликистоза на яйчниците са увеличеното производство на андрогени в яйчниците; нарушение в процеса на овулация, като зреенето на фоликула не достига до отделяне на яйцеклетка.

Механизмът на възникване на поликистоза на яйчниците се обуславя от дефект в биосинтеза на стероидните хормони – в яйчниците се увеличава образуването на андрогени, а синтеза на естрогени постепенно намалява. Наблюдават се и промени в ензимните системи на яйчника, което причинява натрупване на андрогени – оксипрогестерон, тестостерон и андростендион. Високото андрогенно ниво освен разстройство в зреенето на фоликулите причинява и промяна в обратната връзка на яйчниците на ниво хипоталамо-хипофизарна система.

Причини за поликистозата на яйчниците

Причините за появата на поликистоза на яйчниците не са напълно уточнени, поради което много специалисти се обединяват около мнението, че това е болест на хипотезите. Споменава се за ролята на хипоталамо-хипофизарната система, чиято дейност е нарушена. Твърди се, че в процеса взема участие и надбъбречната кора с увеличено количество андрогени.

Съществуват хипотези за важната роля на задебеленото яйчниково образувание, на смущенията на налягане в артериолите в яйчника; на възпалително-токсични условия при възпаления в областта на малкия таз.

Много специалисти поддържат теорията, че заболяването има вроден характер.

Неизясненият произход на поликистозните яйчници и разнообразието в клиничните прояви, обединява някои специалисти около обособяването на три основни форми на заболяването. Първата е хипоталамо-хипофизарна форма, при която се наблюдава понижение на гонадотропните хормони и увеличение на нивата на пролактин. Втората е надбъбречна форма, при която преобладават андрогени с надбъбречен произход. Третата е яйчникова форма, при която се наблюдават разстройство на образуването на хормони в яйчника и повишено секретиране на андрогени.

Симптоми при поликистозни яйчници

Проявите на поликистоза на яйчниците се характеризират с нарушения в менструалния цикъл, напълняване, окосмяване и нарушения в невро-вегетативната система. В почти всички случаи жените страдат от различни форми на проблеми с менструацията – хипоменорея и олигоменорея. Има и жени, които нямат нарушения на менструацията, но и при тях се наблюдава разстройство в процеса на овулацията. При някои жени се появяват неправилни маточни течения.

Поликистозните яйчници почти винаги причиняват стерилитет. Безплодието е първично, а в много редки случаи – вторично. Стерилитетът се причинява от липсата на овулация, а понякога от лутеинова недостатъчност. Водещите симптоми на заболяването са разстройството на менструацията и липсата на овулация.

Голяма част от засегнатите жени страдат от хирзутизъм по крайниците, лицето и други части на тялото. Това е засилено окосмяване, което постепенно може да придобие мъжки тип – бакенбардите нарастват, появява се окосмяване над горната устна. При други жени се наблюдава наднормено тегло. Като причина за това постепенно затлъстяване се определят повишеното ниво на андрогени/.

Диагностициране на поликистозни яйчници

Поликистоза на яйчниците

Поставянето на диагнозата поликистоза на яйчниците се извършва от специалист-гинеколог, който извършва редица изследвания. Ултразвуковото изследване показва наличието на голям брой кистични образувания около единия или двата яйчника.

Хормоналната дейност на яйчниците се уточнява чрез назначаването на базална термометрия, ендометриална биопсия, цитонамазка, измерване на нивото на пролактина, половите стероиди и гонадотропните хормони.

Големината на яйчниците може да се определи и чрез гинекологичен преглед.

Лечение на поликистозните яйчници

Лечението на заболяването се осъществява в две основни направления – оперативна и консервативна намеса. Операцията на яйчниците се състои в клиновидна резекция, чрез която се нормализират отношенията на ниво яйчник и хипоталамо-хипофиза. След операцията менструацията се възстановява при голяма част от жените, а при по-малко жени се нормализира и овулацията. Резултатът е по-добър при жени в по-млада възраст.

Консервативното лечение се състои в медикаментозна терапия на проблемите с менструацията и овулацията. Повечето специалисти препоръчват именно медикаментозното лечение пред оперативното, вземайки се предвид неизяснените причини за появата на заболяването.

Консервативното лечение най-често се прилага преди оперативното, а при неуспех на последното отново се назначава лекарствена терапия. Изборът на лечение зависи до голяма степен и от възрастта на жената – дали тя полово зряла и има ли желание да забременее.

Затлъстяването оказва негативно влияние и върху двата вида лечение. Поради тази причина жената трябва да премахне излишните килограми, защото именно те причиняват значителни нарушения в регулацията на менструалния цикъл.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest