Кървящи венци

Кървящи венци

Какво са кървящите венци

Кървенето на венците представлява неприятно състояние, което се среща във всички възрасти, най-често след настъпването на 20-годишна възраст. Смята се, че кървенето на венците се засилва през пролетта, факт, който може да се обясни с изтощаването на организма през дългите зимни месеци. Мъжете и жените страдат еднакво от кървящи венци.

Най-често срещаните състояния, които могат да причинят кървене на венците са парадонтоза и хиповитаминоза, различни заболявания на кръвта и дисбактериоза. Гингивит е най-характерното заболяване, което причинява появата на кървенето. Той протича с подуване и зачервяване на венците, болезненост и обилно кървене. Факторите, които отключват гингивита са бактерии в плаката, която се натрупва и възпалява венците. Когато гингивитът не се излекува навреме може да се стигне до парадонтит и последваща загуба на зъбите.

Възпалението на венците може да се дължи на лоша орална хигиена, зъбен камък, липса на витамин С и неправилно хранене, наличието на много изкуствени зъби, хормонални изменения по време на пубертета и бременност. Не е изключено кървенето на венците да е предизвикано от алергична реакция към някои от компонентите в пастите за зъби.

В много случаи кървенето на венците е съпроводено с други прояви, които могат да варират според вида на основното заболяванеболки в устната кухина, лош дъх, фрактури на зъбите. Не е изключено да се появи кървене и от други области като носа.

Диагностициране на кървящите венци

За да се назначи подходящо лечение първо трябва да се открие причината, поради която венците кървят. Диагнозата може да се постави от зъболекар, който извършва преглед на устната кухина и открива типичните изменения.

Лечение при кървящите венци

Първата стъпка, която се предприема след поставянето на диагнозата е почистването на зъбния камък, всички отлагания и плаката. Следва отстраняване на всички неправилно поставени пломби, мостове и протези, защото всяка една неподходящо направена интервенция може да предизвика хронични процеси на дразнене, възпаление и кървене.

След приключване на терапията по цялостното обновяване на устната кухина, състоянието се подобрява и кървенето постепенно спира. Следва преминаването във втората част на лечението, която обаче е изцяло в ръцете на човека.

Лечение на кървящи

Спазването на подходяща орална хигиена е изключително важно с оглед здравословното състояние на зъбите и венците. Необходимо е да се използва подходяща четка за зъби, която не наранява венците. Тя трябва да се сменя редовно, на всеки един месец. Пастата и водата за уста трябва да се използват заедно, най-добре след всяко хранене. По този начин остатъците от храната ще бъдат отстранени, а възможността на развитие и разпространение на микробите значително намалява.

Когато пациентът с кървящи венци страда от заболявания като диабет, различни болести на кръвта или приема специфични медикаменти, които пречат на нормалното кръвосъсирване, лечението се извършва по друг начин и с друг специалист.

Навременното лечение на кървящите венци е задължително, защото в противен случай може да се получи разрастване на инфекцията и навлизането на различни болестотворни микроби в организма.

Народна медицина при кървящи венци

Според целебната народна медицина приемът на две скилидки чесън всеки ден повишава нивото на витамин С в организма и това благоприятства за спирането на кървенето. Други изпитани методи включват гаргарата с отвара от бял равнец; масажи на венците с тинктура от лайка преди лягане; смесват се равни части кора от дъб и корени от планински очиболец, запарват се и след като изстинат се прави промивка на устата. 2 с.л. коприва се заливат с 500 мл топла вода. С получената отвара може да се прави гаргара няколко пъти дневно.

Прясна краставица се рендосва, а сокът се отцежда. Устната кухина се изплаква до 6 пъти дневно с получения сок. Болните венци могат да се налагат и с лека кашица от краставицата за период от 15 минути.

Много подходяща антисептична вода за уста, която има силно стягащо действие може да се приготви лесно и бързо в домашни условия. В една чаша с топла вода се прибавят 2 капки масло от кипарис, 1 капка масло от карамфил или лимон. Не бива да се поглъща.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
ПЕПИ
ПЕПИ
26.11.2014 14:03
Само не разбрах как се казва пастата. от прочетеното се заинтересувах и искам да я изпробвам. можеби я пише някъде където не я виждам.
благодаря!
0
0
lily
lily
29.05.2014 19:57
Това е интересно
0
0
Радка Илиева
Радка Илиева
02.02.2014 16:58
Изпробвайте тази паста за зъби - има невероятен ефект върху кървящите венци. Помага и при всякакви други наранявания в устата - Пастата е много икономична - една паста се използва около 6-7 месеца. Ще получите ефект още от първата паста.
26
2