Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Увеличени лимфни възли

Увеличени лимфни възли

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Увеличени лимфни възли

Какво са увеличените лимфни възли

Лимфните възли представляват важна част от имунната система. В тях има огромно съдържание на защитните имунни клетки, наречени лимфоцити. Важна част от дейността на лимфните възли е продукцията на т.нар. левкоцитарен фактор – специфично вещество, което упражнява стимулация върху размножаването на имунните клетки и в други части на тялото.

В човешкият организъм има няколкостотин лимфни възела, но подуването засяга онези, които се намират в областта на гърлото, подмишниците, слабините и под брадичката. В много редки случаи може да се получат първични заболявания на лимфните възли. Най-често се наблюдават вторични увреждания.

Това са реакции на лимфните възли към заболяване или възникване на атипични процеси. Сама по себе си защитната реакция на лимфните възли не е опасна, но представлява много важен признак за наличие на нарушение в организма.

Причини за увеличение на лимфните възли

Много са причините, които могат да доведат до увеличени лимфни възли.

Обикновено този процес се наблюдава при наличието на възпаление, инфекция или рак. Инфекциите представляват най-честата причина за увеличението на лимфните възли. Причината може да бъде вирусна инфекция, в резултат от заболявания като инфекциозна мононуклеоза, варицела, дребна шарка, СПИН, най-обикновена настинка и херпес.

Наличието на болестотворни бактерии в организма също е фактор, който причинява Увеличени лимфни възли. Най-често срещаните такива са стрептококи, стафилококи, туберкулоза, хламидия, сифилис и други полово-предавани болести.

Към възпалителните заболявания и процеси, отключващи Увеличени лимфни възли спадат лупус, ревматоидния артрит, както и приемът на някои медикаменти, които не се отразяват добре върху човешкото тяло.

Друг сериозен причинител на увеличените лимфни възли са сериозни ракови заболявания на кръвта и лимфата – левкемия и лимфом. Метастазите на различните типове рак много често се насочват именно към лимфните възли.

Симптоми при увеличени лимфни възли

Подуването на лимфните възли може да протече с проявата на други симптоми, които включват: кървене на венците, подуване на крайниците, кожни обриви, проблеми и болка при преглъщане, задух, висока температура и хрипове. Появяват се симптоми, които наподобяват грип – умора, хрема, треска, възпалено гърло, кашлица и главоболие.

Понякога подуването на лимфните възли не причинява никакви симптоми и изменения, които водят до оплаквания.

Когато подуването продължи за период по-дълъг от две седмици и се появи зачервяване, болезненост или твърдост в засегнатата област трябва незабавно да се проведе консултация с лекар, тъй като не е изключено да има метастази, породени от злокачествени образувания.

Трябва да се отбележи, че в някои случаи подуването на лимфните възли не е сигнал за болест или наличието на нетипичен процес в тялото. Това обаче може да се установи само след лекарски преглед и провеждането на подходящи изследвания.

Диагностициране на увеличените лимфни възли

За да се открие точната причина, поради която лимфните възли са подути трябва да се приложат някои инвазивни методи на изследване – взимане на материал за хистологично и бактериологично изследване, които могат да потвърдят наличието на болестни процеси в организма.

Биопсията е друг метод, който представлява вземане на малка част от желаното място и изследването й в специални условия. Много широко приложение има и цитологичното изследване или т.нар. пункционна биопсия.

Лечение на увеличени лимфни възли

Не съществува точно определено лечение, което се прилага в случаите на увеличени лимфни възли. Много важно е да се открие причината за състоянието, което вече позволява назначаването на адекватно лечение.

Инфекциите веднага трябва да се лекуват, за да не се стигне до появата на усложнения. Прекалено големите лимфни възли могат да затиснат много важни кръвоносни съдове, което налага спешното им отстраняване.

Не бива да се допуска достигането до това състояние. Малките инфекции и настинки трябва да бъдат лекувани адекватно и без признаци на подценяване. Когато увеличените лимфни възли са симптом за рак, лечението е сериозно и много дълго.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest