Остеомалация

Остеомалация

Остеомалация е костно метаболитно заболяване, при което се наблюдава избирателно нарушаване минерализацията на костта. Това означава, че неорганичната съставка на костта намалява, а органичната е запазена. При остеомалацията костта значително омеква, състояние, което при децата е известно като рахит. Много често заболяването се комбинира с остеопороза. Остеомалацията засяга предимно жените, особено тези в напреднала възраст. По принцип е рядко заболяване, но системният недостиг на витамин D може да го отключи. Остеомалацията предизвиква изкривяване на костите, които често са много тежки.

Най-честите причини за остеомалация са: липса на витамин D, поради недохранване, недостатъчно излагане на слънце и маласорбция; смущения в метаболизма на витамин D в черния дроб или бъбрека; повишена бъбречна загуба на фосфати.

Остеомалацията може да бъде причинена и от някои медикаменти, които влияят на минерализацията на костта – бифосфонати, флуориди. Други причини за остеомалацията са недохранване по време на бременност, дългосрочна антиконвулсивна терапия, отравяне с кадмий, тумор-индуцирана остеомалация.

Болки в ставите

Симптоми при остеомалация

Заболяването се характеризира с проява на мускулно-костна симптоматика – болки по хода на костите, мускулни болки, астения /слабост/, промяна в походката, поява на незарастващи фрактури /особено в долната трета на подбедриците/. Костите стават значително по-меки, дори могат да бъдат срязани с нож.

Деформациите с по-тежки там, където има натоварване. Поради тази причина са най-изразени в областта на краката, а аномалиите наподобяват рахит. В областите на декалцинация може да се получат тежки патологични фрактури. Изкривяванията са сериозни и нарушават нормалния начин на живот.

Диагностициране на остеомалация

На рентгенограмите на засегнатите кости се забелязва характерно размазване на трабекуларния строеж и зони на хипоминерализация. При измерване на костна плътност обикновено се открива намалено минерално съдържимо, но не може да се направи разлика от обикновената остеопороза. Костната сцинтиграфия със специален апарат показва изключително бурно натрупване на изотопа, което пък е нетипично за остеопорозата.

Насочващи елементи към диагнозата остеомалация са понижените серумни нива на метаболитите на витамин D. Точната диагнозата се поставя благодарение на костна биопсия с хистологично изследване, чрез което се отчита повишена дебелина на неминерализирания остеоид и удължено време минерализация.

Хранене при остеомалация

Лечение на остеомалация

Лечението на остеомалация е насочено към причината за заболяването. Патогенетичното лечение на остеомалацията се състои във високи първоначални дози на витамин D и калций, според възрастта на пациента. Назначава се подходяща диета с достатъчно съдържание на витамини, калций и фосфор. Трябва да се консумират повече продукти от млечен характер, плодове, зеленчуци, яйца.

Витамин D се прилага в инжекционни форми в желатинови капсули или в течна форма, приемана през устата. Става ясно, че не само децата се нуждаят от високи количества витамин D, а и възрастните хора. Трябва да се има предвид, че витамин D се синтезира под влиянието на слънчевите лъчи, което означава, че не може да се набави само чрез храната и добавки.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати