Пеладофобия

Пеладофобия

Оплешивяването е физиологичен процес, с който се сблъскват много мъже. Гологлави мъже могат да се видят всеки ден, на различни места.

За някои хора обаче, срещата с плешив мъж може да предизвика истински ужас. Те страдат от специфичната фобия наречена пеладофобиястрах от плешиви хора.

Както при повечето фобии, пеладофобия може да е резултат от травматично събитие в миналото или да се основава на липса на разбиране в отношенията с другите.

Фобии

Някои автори свързват пеладофобия със страхът от рак. Това е така, защото в процеса на лечение много болни губят косата си.

Лицата страдащи от пеладофобия всъщност свързват липсата на коса с ужасяващата болест и изпадат в паника в тези случаи. Това разбира се са единични случаи.

Други хора се поддават на страха, защото свързват обръснатата глава с членство в банда или културна група, противоречащи на общата система от вярвания. Това всъщност може да бъде истинската причина за страха.

Страх  от оплешивяване

Когато лицата с пеладофобия срещнат някой плешив човек или се налага да комуникират с него, паниката много бързо ги обзема. Те започват да се извиняват и да се държат неадекватно, което много бързо издава тяхната паника.

Другите симптоми включват гадене, повишена сърдечна честота, чувство за загуба на контрол, треперене, потене, усещане за капан.

Един от най-добрите начини за справяне с пеладофобия е засегнатото лице да се опита да научи нещо повече за плешивия човек. Преодоляването на пеладофобия е важна стъпка в подобряването на комуникацията с околните.

Винаги първата стъпка към преодоляването на страховете се състои в признаването на проблема и търсенето на адекватна помощ.

Пеладофобията в никакъв случай не бива да се превръща в неправилно поведение спрямо плешивите хора. Колкото по-рано се преодолее пеладофобията, толкова по-бързо ще се възстанови нормалния социален живот на лицето.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати