Екзема

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Екзема

Екземата представлява остро или хронично незаразно кожно заболяване, което възниква след сериозно възпаление на епидермиса. Екземата може да е причинена от различни външни и вътрешни причини. Най-големият проблем при екземите е, че съществуват много причини за тяхната поява и често те остават загадка.

При всички случаи се дължи на отравяне на организма с токсини. Тялото не успява да компенсира и да се пречисти от определения токсин и се опитва по някакъв начин да изхвърли отровите и вредните вещества. Екземата е широко разпространено кожно заболяване, особено през лятото.

Екземата може да бъде признак за нарушена функция на някой от органите – черен дроб, храносмилателни органи, бъбречно заболяване, заболяване на червата и др. Екземата може да бъде причинена и от алергична реакция с различни отрови като консерванти, кремове със съмнителен произход, бактериални инфекции и др.

Имайки се предвид начина на живот и професиите на някои хора, от екзема по-често боледуват строителни работници, домакините, използващи агресивни перилни препарати, фризьори. Хората с инфекциозни рани страдат от микробни екземи.

Видове екземи

Екзема на ръката

Възпалението на кожата основно се дели на три вида – екзогенна екзема /в резултат на външни фактори/; ендогенна екзема /причинителите са вътрешни фактори/ и ендогенна себорейна екзема.

Екзогенна екземаконтактен дерматит. Това е вид екзема, който възниква при допир на кожата с различни алергени – грим, перилни препарати, ацетон и др. При разранена кожа алергените много лесно проникват в нея и я увреждат на мястото при контакт с алергена. Именно това е най-често срещаната екзема. Тя може да бъде мокра с наличие на много мехури или суха, за която са характерни пъпки, сърбеж и лющене на кожата.

Ендогенна екзема – най-вероятно се предава по генетичен път. Тази екзема се появява по големите гънки на тялото – мишници, клепачи и др. Ендогенната екзема е особено характерна за деца и бебета от 3-месечна до 3-годишна възраст.

Себорейна екзема< – появява се в областите с много мастни жлези. Причините за възникването й са хранителни алергии, хормонални промени и др. Такъв вид екзема е пърхот.

Симптоми при екзема

Екземата е съпътствана от различни видове обриви на кожата, сърбежи подуване, зачервяване. В зависимост от фазата, в която се намира екземата и нейният вид, обривите могат да бъдат съвсем деликатни или да са във вид на силно изразени пъпки. От тези пъпки в последствие се образуват ранички с коричка.

В резултат от екзема кожата може да загрубее, да стане по-твърда и суха, да започне да се пука и лющи. Най-общо екземата се характеризира с остра и хронична фаза. В острата фаза се наблюдава подуването на кожата, зачервяването и образуването на пъпките, а в хроничната фаза вече се появява сухотата и лющенето.

Диагностициране на екзема

Диагностицирането на подобен кожен проблем се извършва от специалист-дерматолог, който прави щателен оглед на поразените участъци. Възможно е да се направят някои изследвания, които да потвърдят диагнозата и да открият конкретната причина.

Екзема на крака

Лечение на екзема

Лечението на екземата трябва да се осъществява от специалист-дерматолог. Назначават се системно и локално лечение. За локално лечение се използват емолиенти и кортикостероиди. Емолиентите се прилагат, за да се предотврати изсушаването на кожата. Те са във формата на мазила и различни кремове.

Кортикостероидите за локално приложение се използват при липса на ефект от емолиентите. Има четири групи кортикостероиди, като първата група са най-леко действащи, а четвъртата – най-силно.

Дерматологът определя коя група локален кортикостероид ще се използва в зависимост от тежестта на състоянието, възрастта на пациента и големината на засегнатия от екземата участък. При тежки форми на екзема и под лекарски контрол се прилагат ултравиолетови лъчи.

Системното лечение се извършва с антихистаминови препарати и перорални кортикостероиди. Антихистаминовите препарати облекчават сърбежа и имат антиалергично действие. Прилагат се системно. Пероралните кортикостероиди се изписват в много тежки случаи, когато локалните кортикостероиди не дадат желания ефект.

Всеки човек може сам да се погрижи за облекчаване на симптомите, естествено успоредно с назначеното от лекар лечение. Къпането с топла вода и дългите горещи вани не са препоръчителни, защото дехидратират кожата. Препоръчва се вземане на бърз, хладък душ и внимателно подсушаване.

На второ място трябва да се упражнява контрол върху алергените, защото те са основен виновник за неприятния сърбеж. Проблемът е в трудната им идентификация – това могат да бъдат прах, парфюми, акари, сапуни. Необходимо е да се ограничат до минимум.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
56
47
36
26
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
сана
сана
22.03.2015 15:01
много помага меден вазелин, не лекува но облекчава болката от напукванията по ръцете
0
1
Галина
Галина
02.01.2015 19:06
Как се пише точно адреса на латиница, защото има различни варианти, пробвах и не стана.
0
0
25401
25401
26.09.2014 10:44
Здравейте,
Преди години проф.Пенев от кожно-венерическия диспансер гр.Варна ме излекува от упорита екзема.Вече проф. е починал,но мога на всеки който се интересува да изпратя рецептата и диетата ,които са задължетилни за кожните болести.Почти всичко в рецептата е на билкова основа.Ако някой желае да ми пише на ел.поща /анастасия_андонова_димитрова@абв.бг на латиница/
Ще са радвам да помогна на някой,защото докато се натъкна на този проф.обиколих цяла България,а бях само на 17г.От тогава нямам проблеми,дори като спазвам само диетата..
15
1
Calendula
Calendula
18.01.2015 04:56
Анастасия,
опитах да Ви пиша, но съобщението ми беше върнато.
Бихте ли споделили друг електронен адрес или някакви насоки за лечение.
Благодаря Ви предварително!
3
0
Анастасия Димитрова
Анастасия Димитрова
26.09.2014 10:14
Здравейте,
Преди години проф.Пенев от кожно-венерическия диспансер гр.Варна ме излекува от упорита екзема.Вече проф. е починал,но мога на всеки който се интересува да изпратя рецептата и диетата ,които са задължетилни за кожните болести.Почти всичко в рецептата е на билкова основа.Ако някой желае да ми пише на ел.поща
Ще са радвам да помогна на някой,защото докато се натъкна на този проф.обиколих цяла България,а бях само на 17г.От тогава нямам проблеми,дори като спазвам само диетата..
16
1
краси стоянова
краси стоянова
29.01.2015 16:45
Госпожо Анастасия Димитрова, искате да помогнете на хората, а ни подвеждате с несъществуващи Ваши координати. Питат ви хора за актуални координати и насоки, Вие упорито си мълчите, не е сериозно от Ваша страна
0
1