Периодонтит

Болка в зъбите

Периодонтитът е общо наименование за възпалителните заболявания на периодонциума – тъканите, които задържат зъба в костната алвеола (леглото на зъба в костта). Характерът на възпалението зависи от активността на микроорганизмите, които са навлезли в околозъбната тъкан през кореновите канали, както и самите защитни сили на организма.

Видове периодонтит

Остър периодонтит – развива се след силна инфекция и намален имунитет. Засегнатият се оплаква от непрекъсната болка, която нощно време се засилва. Болката се усилва и при дъвченето на по-твърда храна. Острият периодонтит има гноен характер и се характеризира с много силна болезненост при докосване на зъба и пулсираща болка. Болката може да изчезне едва след изтичане на гнойта по естествен път или след назначаване на лечение.

Болният усеща засегнатия зъб по-висок и болезнен при дъвчене и почукване. Той ясно може да определи кой зъб точно го боли. Наблюдава се повишаване на телесната температура до 38 градуса, не е изключено подчелюстните лимфни възли да се увеличат и да са болезнени при опипване.

В началото на възпалението възпалителната течност е серозна, но с напредването на болестния процес преминава в гнойна. Гнойното възпаление се характеризира с няколко основни етапа, като последният се характеризира с това, че гнойта направо стопява костта по пътя си, увеличава количеството си, формирайки флегмон или абсцес.

Получава се оток предимно на бузата, около зъба и в съответната половина на горната или долната челюст. В последния стадий на заболяването абсцесът пробива лигавицата и гнойта изтича, но състоянието продължава да е тежко и опасно.

Проблеми със зъби

Понякога гнойта се разпространява към меките тъкани, в резултат на което се формира флегмон. В този случай се наблюдават много опасни ситуации, които протичат с асиметрия в лицето, много болезнени меки тъкани и лимфни възли, промяна в цвета на кожата откъм засегнатата страна. Съществува реална опасност от усложнения, които застрашават живота на пациента.

Хроничен периодонтит – той се развива като резултат от острия периодонтит. Появява се след премахване на възпалителната течност и намаляване интензитета на травмата. Хроничната форма на заболяването протича без сериозни оплаквания и в повечето случаи се открива съвсем случайно при рентгеново изследване.

Симптомите при хроничния периодонтит се изразяват в тъпа болка при дъвчене и почукване на засегнатия зъб. При определени обстоятелства, като внасяне на допълнителна инфекция или спад в имунната система, периодонтитът може да се активира и да се наблюдават симптоми, характерни за острите форми.

Симптоми при периодонтит

Най-общо симптомите при периодонтит се свеждат до силни болки при докосване на зъба, неприятна миризма, нарушено общо здравословно състояние и подутина в лицето или шията. При наличието на подобни оплаквания веднага трябва да се посети зъболекар.

Лечение на периодонтит

Лечението на периодонтитите е сериозно и трудно. Видът на проблема, защитните сили на организма и индивидуалните особености на кореновите канали на зъбите са определящи за изхода от терапията. В много от случаите е засегнато и общото състояние на пациента, което налага мигновено започване на лечение.

Оздравителният процес започва с рентгенова снимка и преглед, за да се определи вида на периодонтита и какви методи ще се използват. Самото лечение е насочено към премахване на инфекцията в каналите на корена и инфекцията около кореновия връх. Инфекцията в корена се лекува чрез стандартно ендодонтско лечение при пулпит. Разликата е, че тук трябва да се повлияе и инфекцията около кореновия връх.

Зъболекар

Корените се почистват и се разширяват с помощта на специални пили, за да може да изтекат събралите се гнойни течности. Болният изпитва бързо облекчение, но това съвсем не означава, че проблемът е отстранен.

Следва да се ликвидират всички бактерии в периодонциума и кореновите канали. Това става чрез медикаментозна и механична обработка на кореновите канали, както и редица промивки с антибиотични и антисептични разтвори. В тежките случаи се назначава прием на антибиотик.

Механичната обработка на каналите на корена се състои в изстъргване на стените на кореновите канали, като по този начин се отстраняват бактериите, които са се прикрепили към тях. Това се извършва със специални пили, които трябва да достигнат до самия край на корена, защото в противен случай лечението няма да е достатъчно сигурно.

Медикаментозното обработване се състои в промивки с антибиотици и антисептици на кореновия канал. Те се правят всеки ден и при по-тежките случаи могат да продължат до няколко седмици. След преминаването на острия процес се проверява дали зъбът може да стои херметично затворен и ако всичко е спокойно, се пристъпва към запълване на каналите и завършването на лечебния процес.

При хроничните периодонтити имунната система е достатъчно силна, за да не позволи на болестотворните бактерии да предизвикат остро възпаление, но и не може да се самоизлекува. При тях също се провежда кореново лечение, след което се презапълват каналите на зъба. Накрая се прави рентгенова снимка, чрез която да се види дали е добре запълнен кореновият канал.

В заключение може да се обобщи, че периодонтитът трудно се поддава на лечение и е една от най-честите причини за изваждане на зъбите. Той може да бъде опасно състояние, поради което навременното лечение на проблеми със зъбите и редовното посещение на зъболекар са от изключително значение.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати