Капиляроскопия

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190296
капиляроскопия
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Капиляроскопията представлява неинвазивен способ за оглеждане на капилярите, намиращи се по нокътната гънка на пръстите на ръцете, като процедурата се извършва с помощта на специализиран микроскоп.

Капиляроскопското изображение се оценява въз основа на показатели като морфология на капилярите (брой, разположение, дължина, ширина и форма), видимост и фон на полето и характер на кръвотока.

Капиляроскопията се оказва сполучлив и удобен метод за диагностициране на болезнени състояния на периферните кръвоносни съдове. Методът е особено ефективен при откриване на синдром на Рейно.

Припомняме, че синдромът на Рейно е заболяване, при което пръстите на ръцете (понякога и на краката) изтръпват и посиняват при наличие на стресови моменти или при спадане на температурите.

Това състояние се свързва със спазъм на артериите. След преминаване на спазъма крайниците възвръщат първоначалния си цвят.

Обикновено заболяването засяга повече жените, като симптомите започват да се проявяват след навършване на тридесет години. Съществуват два вида синдром на Рейно - първичен и вторичен.

При първичния са засегнати всички пръсти на крайниците, докато при вторичния състоянието обхваща само един или два пръста.

Освен синдром на Рейно други заболявания, за които способът е подходящ, са сколагенози (склеродермия, лупус еритематозус, дерматомиозит, псориазис, захарен диабет, системна склероза, вибрационна болест и др.

Благодарение на употребата на специална видеокамера се прави щателен оглед на морфологията и кръвотока на кожните капиляри. Това позволява ранното идентифициране на болестотворните промени в човешкото тяло. Друга подробност също така е, че за записване и проследяване настъпващите новости медицинските специалисти си служат със специализиран софтуер.

Капиляри

История на капиляроскопията

Първи стъпки в тази насока се правят още преди около четири века. Тогава лекарят Йохан Кристофъръс Колхаус използва примитивен микроскоп, за да разгледа малките кръвоносни съдчета около ноктите. Следват открития и на италианеца Джовани Росари (1776-1873).

От момента, в който Морис Рейно (1834-1881) представя тезата си за уврежданията на ръцете, краката и други органи, капиляроскопията става важен способ при изследването на синдрома на Рейно.

В последно време се наблюдава възраждане на тази техника за изследване като цяло. Това, от своя страна, води до изобретяване на по-модерни и по-продуктивни видеокапиляроскопски системи. За по-голяма ефективност е създаден и софтуер за анализиране на получените резултати.

Малко по малко методът става популярен и у нас. За целта се организират курсове по капиляроскопия, които да запознаят лекари, специализиращи или специалисти по дерматология, ревматология и други заболявания със съвременното видеокапиляроскопско проучване и неговото приложение при изследване на нормални и патологични състояния.

Диагностика на резултатите от капиляроскопия

Капиляроскопията е един от основите способи за откриване или отхвърляне на професионални заболявания на ръцете, породени от прекалено напрягане на горните крайници. Работещите с инструменти и машини в условия на вибрации се подлагат на изследвания чрез този метод.

През периодични прегледи минават най-вече шивачките, плетачките миньорите, шофьорите, строителните работници и др. След извършване на прегледа медицинският специалист установява дали са настъпили опасни за здравето състояния или не.

Признаци за заболявания биха могли да са промяната във формата, размера и броя на капилярите в разглежданото поле. След като лекарят е сигурен в диагнозата, може да се простъпи и към лекуване на конкретното заболяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
27.09.2018 14:34
Покрива ли се от НЗОК изследването Капиляроскопия?
0
0