Пърхот

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
945522k
Пърхот

Пърхотът е прекалено отлюспване на кожните клетки от роговия слой на скалпа. При нормални условия отлюспването е почти невидимо, но в определени случаи клетките започват да образуват видимите люспи, които наричаме пърхот.

Всеки човек може да страда от пърхот в определен период от живота си. Леките форми на пърхота са много по-често срещани и засягат около 20 % от населението. Той не може да се предава между хората – пърхотът не е заразен и в същото време не влошава здравословното състояние, но въпреки това е неприятен козметичен проблем и в някои случаи много трудно се поддава на лечение.

Причини за пърхот

Основната причина за развитието на пърхот е гъбичката Malassezia, която нормално живее върху кожата и се храни с отделения себум от мастните жлези. При промяна на pH на кожата на главата скалпът започва да отделя повече себум и да се омазнява, а гъбичката се размножава много по-бързо. Реакцията е сухота и лющене, които се изявяват с пърхот.

Други основни провокиращи фактори на пърхота са нарушения в дейността на мастните жлези, които могат да се появят в резултат на проблеми с щитовидната жлеза или храносмилателната система. Проблемите във функциите на мастните жлези се получават при хормонални проблеми в тялото.

Когато мастните клетки започнат да отделят много повече секрет, състоянието се нарича мазна себорея. Кожата постепенно се слепва и се запълва с жълти корички от мазнина. Има и суха себорея, когато мастните жлези не функционират и кожата на главата постепенно изсъхва и се люспи. Косата е твърде стърчаща и много трудно се разресва. Упоритият и недобре лекуван пърхот често преминава в себорея.

Възможно е пърхотът, който пада по раменете, всъщност да се дължи на по-сериозни проблеми като лишей, псориазис или себорейния дерматит. Тогава кожата на главата е възпалена и задебелена.

Пърхотът може да бъде причинен от проблеми в стомаха и червата, а рецидивиращият пърхот може да е симптом на хронични болести на храносмилателната система. Грешки в диетата и недостиг на витамини В1, В2 и В6 също често провокират пърхот.

Мръсният въздух и вредните храни, както и непоносимостта към някоя определена съставка на използвания шампоан също са сред най-големите провокатори на пърхота. Не на последно място, пърхотът може да се образува от климатичните условия – излагане на студ, слънце, жега и вятър.

Сред една от най-грешните представи за появата на пърхота е, че той се образува в резултат на лоша хигиена и рядко миене на косата. Това съвсем не е вярно, защото може да се появи и при всекидневно измиване на косата.

Симптоми при пърхот

Себорея и пърхот

Симптомите при пърхот са изключително характерни – поява на бели и мазни люспи, които се състоят от мъртва кожа и се забелязват с просто по косата и раменете. Много често пърхотът е съпроводен със сърбеж, а в по-тежките случаи има и следи от възпаление.

Диагностициране на пърхот

Пърхотът е изключително познат и всеки човек сам може да установи, че страда от него. Все пак, ако пърхотът е упорит и не минава с шампоан, е хубаво да се посети дерматолог. Възможно е да става въпрос не за обикновен пърхот, а за по-сериозната себорея, но това разграничение може да се направи от специалист.

Не е изключено да се направят изследвания на щитовидната жлеза или други изследвания, защото, както стана ясно от горните редове, пърхотът може да е причинен от нередност в някоя от системите на тялото или недостиг на витамини.

Лечение на пърхот

Всеки човек, който забележи пърхот в косата си, веднага прибягва към шампоани срещу пърхот от магазина. В началото те дават желания резултат и премахват пърхота, но не и причината за него – упоритата гъбичка, която продължава да завръща и с течение на времето състоянието се утежнява. Тук на помощ идват специализираните шампоани. Те са медицински и се различават от обикновените шампоани срещу пърхот.

Съдържат различни активни вещества, които трябва да контролират симптомите – сяра, салицилова киселина и др. При употребата на този вид шампоани е много важно да се спазват посочените препоръки, защото повечето от тях трябва се измият веднага след нанасянето, а други трябва да престоят върху скалпа за 5-10 минути.

Лечението продължава няколко седмици, след което може да се пристъпи към обикновени шампоани против пърхот. Според дерматолозите шампоаните трябва да се използват 2 пъти седмично за период от 1 месец, а след това само веднъж седмично.

Пърхот

Когато пърхотът е по-упорит, шампоанът трябва да се ползва и по-често от 2 пъти седмично. Тъй като тези продукти може да изсушат косата и да създадат допълнителни проблеми, след отмиването им трябва да се ползва балсам или маска за коса.

В по-сериозните случаи на пърхот е възможно да се предпише медикаментозно лечение. Трябва да приемат витамини от В-групата – В1 и В6, както и комбинация от витамини А, Е и D. Подхранването на косата може да се извърши с добавки със сяра и цинк, които спомагат за нейното кръвоснабдяване и подобряване на състоянието ѝ.

Когато пърхотът е причинен от проблеми с щитовидната жлеза или стомаха, се назначава лечение на основния проблем и едва тогава и неприятният пърхот ще изчезне.

Много е важно да се направи промяна в начина на живот. Препоръчва се консумация на здравословна храна с достатъчно витамини и минерали, трябва да се избягват тютюнопушенето и редовният прием на алкохол. Недоспиването и стресът са враг на целия организъм, затова е хубаво да се избягват. Качественият сън, избягването на стрес и претоварване, прекарването на повече време в природата са предпоставка за по-здраво тяло.

Хранене при пърхот

Храненето при пърхот е само част от лечението на състоянието, но пък е един от най-важните аспекти. Препоръчва се редовната консумация на кисело мляко, защото пробиотиците в него подобряват състоянието на епидермиса.

Други полезни храни са бобовите култури, ядките, пълнозърнестият хляб, риба и морски дарове, плодове и зеленчуци, зеленчукови сокове, водорасли. Яйцата и черният дроб са много богати на биотин, който е ценен за кожата и косата и същевременно помага за възстановяването на клетките.

Народна медицина при пърхот

Пърхот

Оцетът е едно от най-добрите средства за корекция нивата на pH. Смесете 3 ч.ч. дестилирана вода с 2 с.л. ябълков оцет и нанесете по дължината на цялата коса. Оставете да действа през нощта, а на сутринта отмийте с шампоан. Ябълковият оцет може да се използва и по друг начин – изплакнете косата си с оцет за 1-2 минути и след това измийте с шампоан.

Смесете 3 части лимонов сок с 1 част кокосово масло, втрийте в скалпа и сложете найлоново шапка. Оставете да действа през нощта, а на сутринта измийте с шампоан. При наличие на себорея е много полезен масажът на скалпа с масло от чесън. Оставете да престои няколко часа и отмийте. Кокосовото масло може да се използва и самостоятелно, като за целта просто се намазва върху скапа и се оставя да действа около час.

Друго много ефективно средство е зехтинът, който е изключително полезен за здравето и красотата на кожата и косата. Втрийте зехтин в скалпа си преди лягане, покрийте с найлонова шапка и отмийте на сутринта.

Стрийте 2 хапчета аспирин на фин прах и ги прибавете към доза за шампоан, достатъчна за едно измиване. Втрийте много добре и оставете да подейства 5 минути. Тайната на тази смес е в салициловата киселина, съдържаща се в аспирина.

Освен че е много полезно за консумация, киселото мляко може да се използва директно. Нанесете го върху мокра коса и след 30-тина минути отмийте старателно.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Вижте още:

- 9 натурални средства за борба с пърхота;

- Митове и факти за пърхота;

- Народна медицина при пърхот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest