Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Споделени Истории»Гореща Тема»Бъди здрав, живей по-дълго

Бъди здрав, живей по-дълго

Ива БорисоваИва БорисоваНовак / Автор
Бъди здрав, живей по-дълго
Вече не е така необичайно, че все повече хора на възраст от осемдесет- деветдесет години живеят добре. Но добър живот на тази възраст си има цена. Малко са тези от нас, които биха искали да прекарат последните си месеци и години в охкания и пъшкания, болести и самота. Осъществяването само на няколко промени в начина ни на живот може да ни направи дълголетници и в добро здраве.

Според последни проучвания четири са основните лоши навици, които водят до ранна смъртност. Пушенето, консумацията на твърде много алкохол, липса на физически упражнения, както и нездравословно хранене и липсата на достатъчна консумация на плодове и зеленчуци - може да ни разболее и съкрати живота с дванадесет или повече години.

За щастие, можем сами да коригираме това и независимо дали е в по-ранен или по-късен етап от живота ни поне ще се чувстваме здрави и щастливи на всяка една възраст.

Освен премахването на тези вредни навици, има още няколко примера, които е добре да следваме, за да поддържаме тялото и духа си млади.

Не преяждайте

Ако искате да доживеете до сто години, оставяйте по малко храна в чинията си всеки път, когато се храните. Според направено проучване за дълголетниците по света, японците спират да се хранят, малко преди да са се почувствали сити.

Изследователи от университета в Сейнт Луис(САЩ) са открили, че консумацията на повече калорий намалява производството на трийодтиронин (T3) - хормони на щитовидната жлеза, с което забавя метаболизма и ускорява процеса на стареене.

Правете любов

Правенето на любов 2-3 пъти седмично, може да добави още две - три години към живота ви. При това половин час любовни ласки могат да изгорят внушително количество калории. Редовната сексуална активност също може да понижи кръвното налягане, да подобри съня, да стимулира имунната система и да защити сърцето ни.

Стойте на сянка

Излагането прекалено много на слънце може да доведе до рак на кожата, както и редица кожни проблеми и преждевременно състаряване на кожата.

Забравете цифрите

Не мислете прекалено за цифрите, числата свързани с възрастта, килограмите, сумата останала в банковата ви сметка, кръвното ви налягане. Оставете на докторите да се притесняват, за това което е в тяхната компетенция, а останалото го игнорирайте и се наслаждавайте на живота.

Не спирайте да учите

Бъдете в крак с това, което се случва по света. Ако още не сте си взели компютър или винаги сте искали да учите чужд език, сега е времето да го направите. Намерете си ново хоби или се запишете на някакъв спорт или йога. Разходете се в парка. Разходката сред природата зарежда духа и тялото с позитивна енергия. Ако не можете да започнете нов спорт, тогава потърсете клуб, в който може да се запишете, в който хората се обединяват и сплотяват в обща тема. Каквото и да е трябва да знаете, че е важно да държите мозъкът си активен, за да бъде винаги във форма. Не го ли правите в даден момент ще ви изневери.

Прекарвайте време с весели хора

Бъдете по-внимателен в какви среди се движите. Избягвайте негативните хора. Те ни потискат и ни карат да се чувстваме депресирани.

Смях

Смехът работи за нас повече отколкото може да си представим. Знаете ли, че смехът понижава напрежението, стресът, тревогата, раздразнението, гневът, мъката и депресията. Смехът повишава имунната ни система, освобождава ендорфини и така ни кара да погледнем и от хубавата страна на нещата.

Пийте в умерени количества

Тези, които прекаляват с питиетата освен здравословни често имат проблеми и с взаимоотношенията. Но в малки количества, алкохолът може да бъде дори полезен. Според проучване от 2010г. на Американския колеж по кардиология, който разкрива, че по едно питие на ден може значителни да подобри сърдечната дейност.

Наслаждавайте се на простите неща

Насладете се на песните на птичките в парка. Легнете на тревата и поглеждайте небето, облаците. Или просто седнете на някое кафене и се насладете на живота около вас.

Приемете тъжните неща в живота си

Всеки един от нас преминава през трудности в различни аспекти. Не ги отричайте. Те са част от нашето съществуване. Научете се да живеете с тях, приемете ги, тъй като те ни правят по-силни хора. Поплачете си ако имате нужда и продължете напред. Много важно е как приемате нещата.

Заобиколете се с неща и хора, които обичате

Каквото и да значи това: семейство, домашни любимци, спомени, музика, планове за бъдещето. Твоят дом е твоето убежище.

Погрижи се за здравето си

Ако е добро, запазете го. Ако е нестабилно, подобрете го. Ако не успеете сами, допитайте се до професионалистите. Но е важно не само физическото здраве, а и психическото. Знаете я поговорката: „Здрав дух в здраво тяло. “

Не се съдете прекалено

Чувството за вина не е добър приятел. Наместо това наслаждавайте се на живота. Отидете на шопинг, купете си нещо което ще ви накара да се почувствате по-добре. Подарете си екскурзия. Ако разполагате с пари, наслади им се.

Най-важното от всичко. . .

Казвайте на хората, които обичате, че ги обичате, при всяка една възможност. Добре е за вас, добре е и за тях.

А сега приложете следните съвети в ежедневието си и се наслаждавайте на живота. Ако има какво да добавите по темата, ще се радвам да го прочета в коментарите ви по-долу.
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари

Изпрати

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 4
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка: