Ezine.bg»Споделени Истории»Гореща Тема»За или Против тютюнопушенето

За или Против тютюнопушенето

Ива БорисоваИва БорисоваНовак / Автор
За или Против тютюнопушенето
Кой не е чувал за вредата от цигарите? Има десетки кампании, които ни осведомяват какви могат да бъдат пораженията върху нашия организъм, както на активните така и на пасивните пушачи. Вредата върху плода на бременната майка, която не спира да пуши. Известен факт е, че пушачите имат повече здравословни проблеми и умират по млади.

Но защо тогава продължаваме да пушим?

Лош навик или съзнателно желание?

Статистиката е потресаваща. Над 80 процента от сериозните пушачи страдат от бронхит, който с времето може да се развие до рак на белите дробове. Внезапната смърт при тях над 45години също е повишена. Никотинът предизвиква повишаване на кръвното налягане, така опасността от инфаркт при пушачи до 30 годишна възраст е 2 пъти по–голяма.

Бебетата на пушачките тежат с 200 г по-малко при раждане и вероятността от увреждане на плода е многократно завишена. Тютюнопушенето причинява дълготрайни промени в мозъка, от които страда и паметта. При пушачите мозъчната тъкан показва химични изменения, в основата на които е пристрастяването към никотина. Пушенето увеличава с пет пъти вероятността от заболяване от рак на устата, а ако е съчетано с алкохол риска е с 15 % по–висок.

За жалост раковите заболявания в повечето случаи се откриват, когато е твърде късно, а в ранни стадии някои биват лечими.

Защо тогава продължаваме да пушим?

Запалването на цигара на някое приятно място изпълва съзнанието на човек с чувство на удоволствие. Много хора казват, че им харесва да пушат и игнорират всички неблагоприятни последствия. Освен, че оказват доста неприятни последствия за джоба ни, също лошият дъх и жълтеникавият цвят на кожата не са за подценяване.

Доказано е обаче, че има и полза от цигарите, за тези които искат да отслабнат. Учени са доказали, че 20 цигари на ден изгарят средно по 400 килокалории. А както всички ние знаем, пушенето убива и апетита. Това е двоен ефект, който е благоприятен за фигурата ни. Но заслужава ли си да жертваме собственото си здраве?

Според други изследвания, една цигара дневно дори оказва благоприятно влияние върху нашия организъм. А можем ли да се ограничим до тази норма?

Споделете и вашия опит с тютюнопушенето!

Въпрос на силна воля ли е отказването на цигарите?

Трудно ли отказахте цигарите?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (7)

Изпрати
елена
елена
09.02.2012 14:10
В пушенето няма нищо хубаво, не разбирам защо хората пушат и защо не осъзнават вредата.
2
0
Диана
Диана
09.08.2011 22:25
Аз спрях цигарите, които пушех около 10 год., след пореден скандал с тогавашния ми приятел, сега съпруг. Той ми казваше, че за да имаме един ден дете, трябва да ги спра и организма ми да се пречисти.
Заинатих се един ден и казах, че от следващия ден няма да запаля повече. Сънувах ги няколко месеца, но успях да се въздържа. И така, вече 5 год. без цигари. Имаме си и прекрасно детенце. Но някой би ли ми казал как да накарам мъжа ми да ги спре ?
0
1
Ани
Ани
08.08.2011 13:27
Аз намерих решение на проблема си и вече трета година не съм запалила, въпреки че около мен винаги има някой димящ. Ето телефоните 029898210 и 02989о893 и Бях заклета пушачка /повече от 35 г./ и пушех по 2-3 кутии в последите 4-5 г. Методът се казва аурикуларна терапия и е електромагнитна стимулация на невро-рефлекторни зони по външната страна на ухото. Терапиите са 4. Аз след първата терапия от кабинета отидох на абитурентска вечер и сама от себе си се смаях, че изобщо не ми се допуши и не запалих - това ако не е тест, какво друго. Пожелавам успех.
0
0
Никкк
Никкк
23.05.2011 13:53
Аз пушех от 12 годишен (сериозно) до 21 годишен. В последните 4 години всяко лято по едно и също време боледувах от бронхо-пневмония, а миналата година влезнах в болница със затруднения в дишането, вследствие пневмония, пак по същото време на лятото. Бях си снимал дробовете и самият експерт ми заяви: Твойте дробове не обичат цигарите, това ме стресна и след тези случки реших просто да ги спра от раз. Ии за моя радост, благодарение на големия си неземен инат, спрях да пуша. Вече от 2 месеца ходя на фитнес и се чуствам много по добре, проблемът е в началото от спирането, защото това е един всекидневен навик, който е извършван 10 години всекидневно и просто трябва заместител докато организма свикне с промяната. Всичко е до нагласа в главата, а и не виждам при положение, че ги дигнаха с 400% за последните 10 години защо да се лишаваш от 200-300 лева месечно на тези мизерни времена.
0
0
Тина
Тина
12.03.2011 14:18
Съгласна съм с мнението на Никофрии.
Нагласата е най-важна, аз пушех повече от 15 години и ми беше ежедневие. В един момент реших, че е време да си прочистя организма от никотина и спрях да пуша за около година. Лошото е, че заместих цигарите с храна, при което качих 15 кг. Но това се случи само защото не съм вярвала, че мога да кача толкова и през това време не обърнах много внимание на това как изглеждах. В последствие обаче като се погледнах с 15 кг. направо откачих. Свалих парвите 7-8 за около три месеца и ми останаха 5-6 отгоре, но вече съм в нормата. В последствие избих навика си от цигарите, както и заместители да държа нещо в ръка и всичко си дойде на мястото. Сега само от време на време, като се събера с приятелки паля по цигарка, за кеф, но да пуша постоянно, с тази болка в гардите след препушване, вече не. Човек не трябва да прекалява с нищо. Но всичко е психика, трябва да си убеден, че искаш.
0
0
nicofree.bg
nicofree.bg
24.02.2011 15:39
Спирането на цигарите може да бъде лесно и забавно. Стига човек да има правилната нагласа към цигарите, разбира се. Ако човек смята цигарите за нещо, което е много ценно, като на верен приятел - тогава може да му е много трудно.
Но ако научи истината за никотина и цигарите - тогава желанието му за пушене ще изчезне, яко дим.
0
0
Юлия
Юлия
23.02.2011 17:58
Пушех близо 20 г., но благодарение на книгата на Алън Кар Не пуша вече, почти една година не пуша. Повярвай те ми, тази книга върши чудеса. Прочете я и няма да съжалявате.
0
0

Рейтинг

3.8
Общо гласували: 5
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка: