Ezine.bg»Споделени Истории»Гореща Тема»За или против училищната униформа

За или против училищната униформа

Ива БорисоваИва БорисоваНовак / Автор
За или против училищната униформа
Трябва ли учениците до завършването на средното си образование да носят училищна униформа?

Времето на чавдарчетата и пионерчетата отдавна отмина, но дали този ред от комунистическия строй не бе добър пример, който трябваше да съхраним за младите поколения. Към днешна дата в страната има едва няколко училища, които са избрали да носят униформа в училище, по желание на самите ученици, но това не важи за останалите 99 % от учебните заведения.

Да разгледаме какви са положителните и отрицателни характеристики.

Повече от 20 години откакто се смени строя и настъпи т.нар. демокрация всеки започна да се облича както иска, да се държи както иска, да посещава училище когато иска. Дали това е добре за подрастващите обаче?! Когато в едно общество, в случая институция- учебно заведение няма ред и дисциплина и уважение към другите, тогава настъпва анархия. Затова сме свидетели в политиката на страната ни вече 22 години. Но да се върнем към темата „училищната униформа“.

Може би на пръв поглед всички ученици да изглеждат еднакво, като във военен строй, но дали това е толкова лошо!

Спортистите в един отбор нямат ли една униформа, лекарите, учените, хората работещи в екип, не са ли с една униформа?!

Сегашните ученици имат пълната свобода да се обличат както пожелаят. Момичета между 13 и 18 години носят тесни дрехи, високи токчета, дълги маникюри и топирани коси, като грима не отсъпва на добре гримирана поп-фолк звезда тръгнала на участие.

Нищо лично към поп-фолка, но да го оставим за заведенията, не в учебната стая и на улицата.

Към това ли трябва да се стреми един тийнейджър?

Какво би било, ако се върнат униформите в училище като задължително облекло?

1. Спестяват се пари за дрехи. С две три униформи може да се намалят разходите за облекло към родителите, както и грижата всеки ден с какво да се облича детето им за училище.

2. Учениците са по-концентрирани върху заниятията. Като не се налага да се сравняват постоянно помежду си. Основното в училище е децата да се образоват, не да си показват новите дрехи.

3. Класовата разлика е снишена. По този начин децата ще имат и по-голяма мотивация да учат, а и за родителите ще е доста по-лесно.

4. Учениците биха имали повече уважение към учителите си.
Униформите в училище не трябва да се свързват с комунизма или с военна униформа, а по-скоро със спортна. Учениците са там за да се учат, без ред и дисциплина това трудно би станало.

Всеки от нас има строга индивидуалност, като именно чрез стила на обличане и предпочитания към цветове я изразява.
- С училищната униформа се губи възможността ученика сам да избира облеклото си, но това се отнася само за времето, в което е на училище.

Единствено чрез дрехите ли човек може да покаже индивидуалността си?

В момента в повечето училища униформа липсва, като учениците имат свобода на обличане. Това обаче не ги освобождава да носят прилично облекло, което не винаги се спазва. Поради тази причина с задължителната училищна униформа, ученикът би изглеждал по-чист и по-прилежен.

Едни от най-престижните училища в света, налагат еднаква униформа. Тези училища са предпочитани за децата на най-успелите и богати хора, а запитвали ли сте се защо?

Споделете и своето мнение:

Да върнем ли униформата в училище?
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (9)

Изпрати
П...
П...
13.05.2014 18:58
Аз също нося униформа. И смея да кажа, че не е толкова зле, колкото изглежда. Да в началото се смеем един на друг, но после се свиква. В нашия клас има 3-4 суетници, които я махат по време на междучасията и някои часове. Идкат да покажат, че въпреки всичко, те си държат на техните собствени облекла. Да, но за мен това е много прекалено. Нищо няма да им стане, ако я носят през цялото време. Все едно да кажат, че ще ходят на ресторант или на разходка по главната. Нашата класна постоянно им прави забележка, но тъй като са с високо самочувствие.. естествено не слушат.
9
0
Anonimka
Anonimka
14.11.2013 20:41
аз съм 7 клас и мисля че трябва да се върнат, защото сега всички си сравняват дрехите, подиграват се един на др и прочие
7
0
Джулия
Джулия
03.05.2013 17:13
аз съм против униформите няма къде да си нося оръжията и тем подобните работи...е да...да се забранят високите токчета курвенските дрехи и гримове-за това нямам против!!!без униформи е по добре всеки си има вкус.къде ще си нося **ножа**бокса**лютивият спрей**електрошока** не мога да ги сложа в чантата ще ми ги гепат затова си ги нося в мен а с униформа няма как...аз съм против
0
9
..
..
13.05.2014 19:03
Да, ама не. Кой по дяволите ще носи ножа, бокса и т.н. ?! Точно заради "хора" като теб, България е на това ниво! Срамувам се. Няма да ти стане нищо, ако я сложиш само като ходиш на училище, нали? Не е казано че щв ходиш някъде другаде. Боже!
6
2
Reni
Reni
27.01.2013 15:06
Аз съм студентка втори курс, преди това бях в гимназия с униформи, и да трябва да ги има! От както съм в университета съм потресена от външния вид на повечето студенти, едните ходят като чалга звезди, другите - като фитнес маняци, трети - като хванати от гората или с някакви метълски неща, е това на какво прилича?! Това висше учебно заведение ли е или градския парк?! Трябва да има униформа, за да се придаде академичен вид на цялата история, а не бъдещи адвокати, архитекти и инженери да се мъкнат с изсипани гащи!!! Всеки има право на собствена индивидуалност, ама да се явиш на изпит по анцуг - ай стига...
9
2
Тути
Тути
20.09.2012 22:50
Мисля, че идеята да се върнат училищните униформи в училище е добра. Децата трябва да знаят, че са на училище за да учат и внимават в час, а не да си показват новите дрехи. Също така смятам, че трябва да бъдат забранени мобилни телефони и всякакви други техники по време на час, за да не разсеиват допълнително ученика.
10
0
Нели
Нели
16.06.2012 14:30
По време на комунизма имаше дисциплина и ред в училищата, от части допринасяше за това и училищната униформа. Незамивисмо чавдарчета или пионерчета, децата имаха уважение и доза респект към своите учители. Сега, че липсва уважение е малко да се каже, учетите изпитват страх от учениците, а в повечето случай пълно безразличие към училищния процес. Не мисля, че много ще се промени този манталитет, но с униформата е все пак някаква крачка напред.
6
1
Вики
Вики
09.04.2012 14:00
Аз също нося униформа. Не е зле, свиква се, а и ти спестява чуденето в 7:00 сутринта какво да си облечеш. Но колкото до другото
1) пари за дрехи не се спестяват- 5 години с една униформа не можеш да ходиш, а и за навън пак ти трябват дрехи.Да не говорим, че в/у униформите се слагат жилетки, шалове,шапки- пак си личи кой колко има (или няма). Някое дете всеки срок ще си купува нови ризи и пуловери от униформата, а друго 5 години ще си кара с една- е няма ли да се досетите кое е по-богатото?
2)По концентрирани? Това ме уби! Та ние си говорим помежду си. Повярвайте ми- ТОЧНО дрехите НИКОГА не са пречели на концентрацията.А и мобилните телефони, парите за закуска- тях как ще ги скриете?
3)Класовата разлика- мисля, че вече достатъчно казах по този въпрос-джобни, телефони, обувки, обици, бижута въобще. Заблудени сте ако мислите, че няма начин да разбереш кой колко има.
4)Учениците биха имали повече уважение към учителите. И каква е връзката? Ние имаме униформи и това не променя отношението ни към учителите. Има такива на които им се качваме на главата и такива при които никой не смее да гъкне, но това си е до учителя и няма абсолютно НИЩО ОБЩО с униформата!
5) По-чист и по-прилежен? Ти може да си си мързел и да си переш ризата веднъж на две седмици и да ходиш измачкан- това униформата няма да го промени! Зависи си от възпитанието, което си получил.
6) И накрая- да, повечето престижни училища налагат униформа, но тя е точно за да се знае, че еди-кой-си е част от въпросното училище. Със сигурност там униформата не е сложена за да се скрият класовите различия (единия има айфон, а другият блекбери) Освен това точно в онези училища се зачитат най-много класовите различия и се знае кой е стипендиант, кой е беден и кой е привилегирован.
За да не ме разберете погрешно- нямам нищо против униформите, самата аз, както вече казах я нося всеки ден. Просто се опитвам да разбия мита, че с нея нещо се променя. Еми..НЕ СЕ :):):) !
7
2
Бларни
Бларни
05.04.2012 13:55
аз също съм за училищната униформа, която не трябва да се разглежда като начин за унифициране и деперсонализация на отделния ученик. По-скоро тя помага всички деца да се усещат равни, което възпитава и не позволява някои да се държи арогантно и да парадира с каквото и да било
2
0
Дани
Дани
03.04.2012 14:16
Подкрепям изцяло училищните униформи.
1
0

Рейтинг

3.5
Общо гласували: 6
51
41
34
20
10
Дай твоята оценка: