Ezine.bg»Споделени Истории»Тийнейджъри»Има ли закон, който да регламентира подобни парадокси в образователната система

Има ли закон, който да регламентира подобни парадокси в образователната система

Има ли закон, който да регламентира подобни парадокси в образователната система
Преди 2 години сина ми се премести в нов клас където има два ЗИПа - руски и френски. той реши да изучава зип- френски и ние всяка година подписахме декларация за това, а тази ни съобщават че целия клас трябвало да изучават руски език и ни принуждават да подпишем декларация, че сме съгласни, а никой от родителите не е.

Класът бе разделен по равно, а учителката по френски все още работи в училището и не е уволнена. Аз не виждам какъв е проблемът да продължат децата да си изучава френския? А и другата част от класа, които са изучавали руски, го знаят много добре, а френската част си нямат и идея от руски.

Доколкото разбрах на родителската среща абсолютно целия клас ще има входно ниво в петък. Какво знаят деца, които от 2 години изучават френски ( разбрах и че някой са ходели на уроци) от руски и как ще наваксат 2 години руски език за няколко дни. Има ли начин или закон, по който може да си върнем изучаването на френски?
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (10)

Изпрати
марина
марина
21.09.2013 08:40
Говорете първо с дирекора,като му обясните,че искате детето Ви да изучава по ЗИП фр.език.За да съществува то зи ЗИП е необходимо да има желащи за сформиране на група/мисля,че бяха 8бр/.Ако сте подписали декларация за руски език-никой не може да Ви помогне.Ако не-жалба в РИО на МОН.
0
0
П.
П.
21.09.2013 05:23
Има наредба на МОН, която позволява на родителите и учениците да избират часовете по ЗИП, които ще изучават, но е факт, че в училищата тя не се спазва, залагат се такива часове по ЗИП, които да допълват норматива на учители, на които не им достигат часовете (в случая на учителката по руски).
1
0
misi frost
misi frost
21.09.2013 00:57
Забравих да отбележа,че все пак немския ми е в полза,но все пак не е каквото исках да изучавам.
0
0
misi frost
misi frost
21.09.2013 00:54
Когато аз бях приета в гимназия бях с интензивно изучаване на английски език и от втората година друг западен език по избор.Имахме немски,испански и някак си руски влезе в списъка.Както и да е.Всички написахме декларации,21 испански,1 руски език.Накрая всички учихме немски....За съжаление ни е невероятна тъпа системата.От 2 години уча и живея в Дания и мога да твърдя със сигурност,че тук е дооооста по различно.Тук ако не знаеш поне 2 езика освен датски и английски си тъп.Буквално.Всеки знае 3-4 езика напълно свободно.Надявам се и в България да стигне поне подобно на това ниво на образование.
0
0
Crh
Crh
18.09.2013 18:19
Напълно съм съгласен с Натали, защо трябва да слушате мнението ми, аз съм обикновен машинен инженер, който прави мобилни роботи , ракети, мини и танкове, които продава на американци и французи и знае само английски и руски и няколко думи на немски, те ръководствата на машините са на руски, немски и английски език. За какво децата Ви трябва да се реализират в производствената промишленост, като могат да ходят на екскурзии до Франция и да четат любовни романи на френски.
0
0
ladyinblack
ladyinblack
18.09.2013 16:20
Здравейте :) моят съвет е да се направи среща с другите родители и да се отиде до регионалния инспекторат по образованието,от там да си пуснат една проверка и да се разбере защо и как се случват нещата,все пак това им е работата на тези институции и вие сте в право да търсите правата на децата си ! Успех
0
0
Natali
Natali
18.09.2013 14:55
Не слушайте мнението на хора неуспяли да научат френски.Да,труден език е,но ще им е по-полезен от руския.
Щом учителката ви по френски не е уволнена и си работи значи не е правилно да налагат на децата един или друг избор.Все пак това е ЗИП и е ТЕХЕН този избор.
Говорете с ръководството ако не ви разберат отпишете децата от училището,защото им отнемат избора и спъват обучението им. Мисля ,че биха ви обърнали внимание ако заявите ,вие родителите,че половин клас ще се отпише от училището.
0
0
Crh
Crh
18.09.2013 11:10
P. От моя клас, който учеше Френски език никой го не знае, дори и аз го не знам да го говоря свободни. Понеже учителката беше луда, влизаше с вестник и само преписвахме и четяхме текстове, докато тя блееше през прозореца пълна пародия. Във френския има 10 хиляди времена. От входните тестове, по френски ще се види, че тия две години, които децата са учили са като без тях . По-добре е децата да знаят някакъв език, отколкото да не знаят такъв. С наваксването няма да има проблеми, Руския е сходен език с нашия, така че след 1 година ще са на нивото на другите. Понеже, моя клас се събра с английска паралелка, която бяха по напреди от нас , а ние не бяхме го учили се разменят часовете, по език с някой друг предмет. Така, че няма да им се преподава заедно.
0
0
Р.
Р.
18.09.2013 09:55
CRHYY и как извинявай ще навакса това дете 2 години материал? От него се изисква да е на ниво с другите, които са учели 2 години. Не вярвам да се почне от начало материала, нито пък да се преподава един материал на едни деца, другия материал на други. Търсете си правата! Говорете(пишете) до директора, предполагам, че трябва да се обърнете към МОН за този случай. Дано всичко да се наред, все пак това са деца, не са компютри, че да им вкараш някоя програма и да работят с нея.
0
0
Crh
Crh
17.09.2013 20:47
Препоръчвам Ви да се откажете от Френския език. Парадокса е, че като родители не знаете кое е подходящо за децата Ви мислейки, че Френския е по-добрия език. Аз лично съм изучавам Френски език 10 години, заради точно такъв тип декларация от родителите да изучавам глупавия Френски, който не ми е необходим и до днес, за разлика от Руския. А и е много по-труден от Руски, на който са написани много учебници, които биха помогнали за бъдеще при евентуално висше образование на децата Ви.
0
0

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: