Ezine.bg»Споделени Истории»Пороци»Искам да спре да пуши трева

Искам да спре да пуши трева

Искам да спре да пуши трева
Здравейте! С моя приятел живеем в Холандия, където животът е доста"по-разкрепостен", приемат се за нормални неща, които нас са ни учили, че са лоши, неприлични, грешни. Когато бях малка нашите ме учеха-"ще гледаш мъжът ти да не пие повече от една чаша, да не е комарджия, да не те удря-това бяха 3-те типа най-лоши мъже.

Моят приятел пуши трева от доста години, доста преди да се срещнем, не не се държи като наркоман, а е съвсем нормален , работи, мил е, внимателен, не се караме. . . но не мога да разбера защо го прави(искам да подчертая, че не употрябява наркотици, дори алкохол не пие).

Аз мисля, че нямам право да искам от него да се промени, но искам да знам това ще спре ли, искам да знам защо по дяволите тук е нормално дори и за 40-50 годишните , защо моята 45-годишна колежка има нужда от"хапче"за да се забавлява когато излизаме или когато се събираме.

До колко нормално е мъж на 30 години да пуши? Това не е ли вредно ? Ами , ако имаме дете дали ще продължи да го прави?

Дали е възможно това да спре? Честно казано не смея да го питам, та нали когато обичаме някой , го обичаме такъв какъвто е, но тайничко искам да не го прави. Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Коментари (27)

Изпрати
Звиран
Звиран
15.01.2016 22:09
"Аз мисля, че нямам право да искам от него да се промени" Сама си отговори на въпроса. И в Холандия са доста по-скромни хората,откам греховете,спрямо България. Недей писа глупости, че ми става лошо.
2
1
Тони
Тони
23.12.2015 09:50
Просто се радвайте мъжа ти знае как да живее здравослновно!
3
0
роузи
роузи
28.10.2015 14:51
Към авторката:

Аз имам абсолютно същият проблем. Приятелят ми също е на 30. Ето къде е проблемът според мен, защото някой вече попита. Не е това, че е "наркоман", "затъпял", че ще посегне към нещо "по-твърдо" и т.н. Проблемът е, че тревата му е СТРАСТ. Пуши всеки ден по един път, понякога и по два пъти, а когато е уикенд - и по-често. Когато говори за тревата и пушенето - говори със СТРАСТ, даже му е мечта да си отглежда сам, има огромен набор от истории, свързани с джойнт, а репликата "тогава бях напушен" е много често срещана в историите. Където и да се излезе, каквото и да се прави - накрая винаги се свива. С една дума - едва ли не не може да се забавлява без трева ( дори не е думата "забава" точната, знам). Отиваме на най-обикновена разходка в планината и след половин част се сяда някъде да се свие джойнт, защото това по негови думи му прави изживяването по-гонино. Отиваме на море - там си се свива директно на плажа или в бара - предполагам пак по същите причини, но по няколко пъти на ден. Демек - половината време той е напушен. Абсолютно винаги като се излезе с негови приятели се пуши - т.е това е като същинската част на събирането. Ето това ме дразни! Не може да не може да ти е готино и да се наслаждавш на момента, без да си си свил джойнт...

По принцип нямам нищо против тревата като такава и употребата й, особено когато си в готина и весела компания. Аз лично съм пушила покрай моя приятел, имала съм и хубави и лоши изживявания, но това не е темата...Като цяло не ми харесва (което него го учудва) и употребявам по-скоро инцидентно. Но за мен приятелят ми прекалява и тази "възхвала" на джойнта наистина ме дразни, защото това неговото е пристрастяване - буквално на психична основа. Давам си сметка, че не мога да го накарам да спре, обичам го, а и той самият има прекрасни качества. Но и аз се чувствам в тъпа ситуация!Сега ще заживяваме заедно и самата идея,ч е всяка вечер ще се напушва ми е тъпа. От друга страна и аз се чувствам тъпо като съм с негови приятели, защото не искам да пуша, а като не си напушен, около теб напушени хора, не е много готино.

извинявайте за дългия пост
4
2
petq
petq
06.08.2015 00:08
6te stava vse pove4e ne da spre..
1
1
Кит Кат
Кит Кат
15.05.2015 14:02
Мацка не бързай да се успокояваш, тревата има психологическа зависимост, която не е за подценяване. Аз пуших от 15 до 29 годишна възраст и мога да ти кажа че това си беше абсолютен навик - в по-раната въздраст пушихме всеки ден и това беше супер нормално. Не че ми е пречело на учене, работа и тн. защото съм сериозен човек, но факт е че има доста странични ефекти като демотивация и преблеми с паметта, желание за пушене на цигари, пиене на алкохол и така нататък, малко като омагиосан кръг. С годините престанах да пуша всеки ден, но психологическата зависимост си оставаше, а всеки път като пушех ми ставаше тъпо и си иказвах че искам да спра но не можех реално. Толкова бях свикнала с илюзорната връзка пушене-нормално-забавление-разпускане...Сега ако можех да се върна назад, бих избрала да не се бях поддавала на това и да бях по трезва през повечето време което бих могла да посветя на спорт, информиране и като цяло по адекватни дейности. Но това си е бил пътят ми. Чак като забременях (на 29) и спрях всички такива неща от раз и реално за първи път се отделих от тревата за месеци, успях да погледна острани и да оценя какво е да си с по-чисто съзнание, разбрах, че не е задължително да пуша за да ми е весело или спокойно и че има и по-здравословни начини за разпускане, след които нямаш махмурлуци и други кофти афтър-ефекти. Честно казано намразих тревата и дори си позволих да "забраня" на приятеля си да пуши, първо защото видях какво представлява един напушен човек през очите на непушил, второ защото исках и той да усети какво е да си адекватен и с пълното си съзнание. Според мен си заслужава да бъдеш сериозна по този въпрос, защото вредите не са за подценяване. Зависи колко честно, колко пуши, как се променя и дали има компулсивно поведение спрямо пушенето. Честно казано аз доста намразих тревата успявайки да се отдалеч от нея и ако не беше бременноста едва ли щях да разбера тези неща. Тревата си има своите моменти, но в повечето случаи е просто навик, който по добре да нямаме. Имам доста познати които отключиха психози, дори шизофрения от редовно и в големи количества пушене. Така че по-скоро говори с човека ти, отколкото да се примиряваш с това. Ако държи на теб ще те послуша и ще се замисли :)
3
0
Мици
Мици
22.03.2015 19:23
Мила моя, от личен опит ти казвам, че това никога няма да спре. Нито любовта ти, нито едно дете, нито каквито и да е други обстоятелства ще накарат приятеля ти да спре да пуши трева. Така че единствения съвет, който лично аз мога да ти дам, изхождайки от моя опит е, ако обичаш този човек и смяташ да продължиш живота си с него, просто приеми това като част от него и не се тормози, иначе ще ти стане фикс идея, а промяна няма да има. Успех!
2
0
холандец
холандец
12.12.2014 00:57
щом живееш в Холандия , би трябвало да си малко по запозната с употребата на канабис.. Използваш я за медицински цели или пушиш просто да се забавляваш ,разпуснеш или нещо подобно. Нищо лошо няма в това , цигарите вредят много повече :)
5
1
ivelina
ivelina
22.07.2014 07:53
здражеите и мажат ми пуши трева не знам дали ме оби4а или е с мен само заради това 4е имаме дете и я пуши от 10години имам 4устжото 4е е пристрастен кам неиаа от време на време и смарка искам да си трагна но и много го оби4ам и нз какво да правя но неискам и такав живот да живея
0
2
Лорд Джон
Лорд Джон
20.03.2014 05:06
Тревата ти уврежда мисловния процес. Затова трябва да го стимулираш в пъти повече, ако пушиш. Разбира се не трябва да се прекалява, но не е нищо страшно. Иначе прецени за себе си дали това ти пречи или не и тогава взимай решения. И комуникация му е майката. Общувайте си, говорете си... Без скандали разбира се. Обсъждай повече с него такива неща, отколкото в разни форуми. Предполага се, че ти е достатъчно близък. Общувайте си повече с хората до вас!
2
1
kenobi
kenobi
17.11.2013 01:57
Ама какво има да разсъждаваш,поне аз не виждам.Той като не иска да спре,няма да спре да пуши тревата.Ти какво правиш там при него...ти какво правиш там???След като си задаваш въпроса дали ще се спре с тази работа и нямаш отговор по добре си тръгвай до като е време за да не съжаляваш по късно!!!Ама бил внимателен,мил е,не сте се карали,работел бил...не залагай прекалено много на тези неща!Все някога ще настъпи негативна промяна и тогава ще съжаляваш,че си си губила времето с него.Затова докато не е късно се махай,остави го да си пуши тревичката и да си кара живота както на него си му харесва.Това е от мен :)
3
3
Fuck kenobi
Fuck kenobi
03.05.2014 15:01
И при теб може да настъпи негативна промяна, тъпако, не се изказвай за неща, които не познаваш. Живея в Мадрид и пуща трева от седми клас. Сега съм на 30. Карам коли за по 200хил и си плащам данъците. А ти как си???
Момиче, ако твоя човек се държи нормално и те обича, просто го подкрепяй и той ще ти подари света.
7
1

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: