Хранене по график, известно още като хроно диета, е хранителен режим, който набавя на организма всичко, от което той се нуждае.
При този режим на хранене се налага стриктно спазване на часовете за хранене и не трябва да се пропуска хранене.
Съществуват ползите и недостатъци на храненето по график и днес ще се запознаем с тях:
Предимства на храненето по график
• всичко се извършва в точно определен час. Това, на свой ред, е свързано със синтез на ензими, което пък, от своя страна, води до по-бързо и ефикасно отслабване;
• подобрява се вида на кожата, тъй като този режим забранява десертите, както и други вредни храни и алкохол;
• приемат се само здравословни храни и доста течности;
• радваме се на пълноценен сън, тъй преяждането в късните часове остава в миналото и най-после не усещаме тежест в стомаха вечер.
Недостатъци на храненето по график
• храненето се извършва по точно определено време и не се допуска пропускане на хранене. Това обаче е почти мисия невъзможна за тези, които работят;
• вероятно ще изпитвате умора, докато организмът ви свикне с храненето по график;
• забранява се прием на десерти;
Особености на храненето по график
Закуската при хроно диетата е около 9 часа сутринта, когато се приемат протеини и въглехидрати. Така организмът се снабдява с енергия.
Позволени са чай или кафе, които обаче трябва да са неподсладени.
Обядът при храненето по график е около 13 часа и това е най-обилното хранене за деня, като са позволени или протеини, или само въглехидрати.
Вечерята при хроно диетата е около 18 часа. Това е последното хранене за деня, след което можете да консумирате само вода и неподсладен чай.
Междинните хранения също са задължителни и те са:
10:30 часа – плод по избор
16:00 часа – плод или блокче тъмен шоколад
Хроно диетата е не само временен хранителен режим, но и начин на живот. При него не се гладува, но в същото време се набавя всичко необходимо и здравословно за организма. Храненето е балансирано, без натрупване на ненужни калории, което спомага за поддържането на здравословно тегло.