Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Разрешени зеленчуци при кето диета

Разрешени зеленчуци при кето диета

кето диета

Зеленчуците са важна част от човешкото хранене, особено при провеждане на някакъв вид диета. Тогава тяхната роля се засилва като източник на витамини, минерали и други хранителни вещества, които започват да липсват на организма.

Как стоят нещата със зеленчуците при кето диета, които от тях са разрешени и се насърчават?

Диетата, наричана кетогенна или накратко кето, се смята за една от ефективните за сваляне на излишни килограми, както и като превенция при много заболявания. Това се обяснява с нейната същност - тя акцентира върху висококачествените мазнини и протеини, които получаваме от месото, рибата, сирената, ядките и някои от растителните храни.

При кето диетата мазнините съставляват около 70 процента от калориите за деня, протеините са 25 процента, а въглехидратите само 5 процента. Режимът има за цел настъпването на кетоза. Тогава тялото гори собствените си запаси от мазнини и така се губи тегло.

Тези зеленчуци, които съдържат повече въглехидрати, трябва да се изключат от менюто за сметка на нисковъглехидратните, осигуряващи здравословно отслабване. Любопитен факт е, че зеленчуците със зелен цвят са по-нисковъглехидратни сред останалите цветове зеленчук. Например зелените чушки имат по-малко въглехидрати от червените или жълтите. Затова сред полезните зеленчуци при кето диетата се нареждат най-напред зелените.

1. Зеленолистни зеленчуци - те са с много малко въглехидрати и са идеални зеленчуци за кето диета. В замяна на това съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти. Марулите, къдравото зеле, спанакът, руколата, а също и зелени билки като мащерката, магданозът, кориандърът, копърът, риганът и други трябва винаги да присъстват в менюто при кето диета.

зеленолистните са полезни при кето диета

2. Пипер и чушки - лютите чушки от рода на халапеньо са идеални за приготвяне на пикантни кето рецепти. Зелените чушки са подходящи за пълнене, печене и различни блюда с тях.

3. Аспержи - в 100 грама от тях има само 4 грама въглехидрати, но пък достатъчно желязо, калий и витамин С. Този зеленчук е силно питателен и се комбинира добре с мазнини.

4. Тиквички - този зеленчук е нисковъглехидратен и диетичен и в същото време много податлив на включване във всевъзможни рецепти, защото прави добър тандем с много други храни.

5. Домат - макар че повечето хора са наясно, че доматът технически е плод, присъствието му сред зеленчуците не изненадва. Съдържа само 3 грама въглехидрати на 100 грама домат и може да се консумира както в сурово състояние, така и в разнообразни кулинарни превъплъщения.

6. Карфиол - в 100 грама карфиол има малко над 4 грама въглехидрати. Чудесен заместител е на тестото в палачинки, а също и на ориза.

7. Краставици - в тях има само 3 грама въглехидрати в 100 грама зеленчук и много вода, полезна при диетата, а също и различни полезни вещества, включително витамин К.

Броколите, зеленият боб, авокадото, което също се води плод, са още няколко от зелените зеленчуци, подходящи за кето хранене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest