Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Най-диетичните пролетни храни

Най-диетичните пролетни храни

Най-диетичните пролетни храни

Когато пролетта е във въздуха, за всеки е време да се погрижи за здравето и визията си. Известно е, че вътрешното здраве и външността са взаимно свързани и се обуславят едно друго.

Пролетта е времето, когато трябва да се изхвърлят от трапезата тежките, мазни ястия и да се заменят с по-леки, създадени от ранните пролетни природни дарове.

Балансираното хранене е в основата на диетичните режими и гарантира подобряване на здравословното състояние, придава свежия вид на кожата, косата и цялостното излъчване, което става по-жизнерадостно и ведро.

Изобилието от прясна и домашно приготвена храна със сезонни плодове и зеленчуци дава перфектната комбинация от вътрешно прочистване и великолепен вкус. Ето няколко от пролетните храни, които са подходящи за тази кауза.

Копривата е диетична пролетна храна

Всички зелении, начело с копривата, съдържат много от полезните хранителни вещества и съвсем малко калории. Калият, калцият, желязото, витамините А, В и С са част от богатствата на тази непретенциозна храна. Освен това тя потиска апетита, защото съдържа серотонин и ацетилхолин. С нея ще почистите тялото си от натрупаните токсини през зимата. Коприва се препоръчва и срещу задържане на вода в организма.

Черешитете в края на пролетта

Те се смятат за най-ниско калоричните плодове и затова и закуската с тях е много подходяща при диети за отслабване. С помощта на хранителните вещества, които съдържат, тялото ще получи своя детокс, а свободните радикали ще бъдат унищожени от антиоксидантите.

Репичките в пролетни салати

Пролетни храни
Снимка: Зори

Този зеленчук е перфектен избор при диета, защото калориите почти не се забелязват в него. В една чаша нарязани репички има само 19 калории. Калият, витамините В и С и фибрите действат благотворно на организма.

Агнешкото месо е диетична пролетна храна

В агнешкото месо има чисти протеини, както и витамин В12, който е важен за регулиране на килограмите.

Ръж

Ръжта е богата на фибри, с които водата ще бъде ефективно преработена в тялото. Ръжта засища и е подходяща при диети.

Кромид лук

В този вид лук има хром, който топи мазнините по тялото и с тона регулира холестерола. Минералите в кромида са подходящи за ускоряване на метаболитните процеси. Те горят калориите в тялото.

Диетичните краставици през пролетта

Те се характеризират с малко калории и много вода и това е известно на всички. Трябва обаче да се спомене и силицият, който има диуретични свойства. За диетите този зеленчук е истинско чудо.

Просото в пролетните диетични ястия

Диетични пролетни храни

Заради съдържанието на магнезият, който е в дефицит в храненето, особено при дамите, просото се явява отличен избор в пролетното меню. Всички знаят за връзката между магнезия и метаболитния синдром, затова просото е добре да присъства на трапезата през пролетта.

Спанакът за диета през пролетта

Това е другата много препоръчителна зеления, наред с копривата. Фибрите, антиоксидантите, витамините А и К, калият и желязото са едни от полезните вещества в този удивителен пролетен зеленчук.

Пресните картофи за диетична вечеря

Пресните картофи са една от най-предпочитаните пролетни храни заради вкусовите си качества. Като добавим и ефикасността им като съдържание на естествени въглехидрати, ще получим една картина на полезна и чудесна пролетна храна.

Вижте още:

- Пролетни маски за съвършена кожа;

- Програми за пролетно пречистване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest