ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Подуване на краката в глезените

Подуване на краката в глезените

Подути крака

Подуването на краката и глезените са често срещан симптом особено в топлите летни дни. Това е вид оток, от който страдат много жени, а понякога и мъже. При това състояние течностите проникват с лекота в междуклетъчното пространство и се събират там.

Най-честата причина са високите температури, като те се отразяват основно на хората със съдови проблеми. Подуването на краката в глезените се наблюдава най-вече през прехода между пролет и лято, когато все още се ходи със затворени обувки. А те затрудняват кръвообращението.

Отоци по краката се получават при продължително седене или стоене, както и при по-продължителна физическа дейност. Състоянието създава дискомфорт и се затруднява ходенето.

Други причини за подутите глезени могат да са хормонотерапия, виско кръвно налягане и прием на медикаменти за понижаването му, сърдечно-съдови заболявания, стероиди, антидепресанти, бъбречни заболявания, диабет, чернодробни и ендокринни заболявания, бременност, травми в областта на глезена и подбедрицата.

Отоците на краката често се среща при абсолютно здрави хора. Тогава те са свързани с излишното приемане на вода и соли. В горещо време човек ожаднява бързо и утолява жаждата с голямо количество течности. Те постъпват в кръвта, но се случва така, че невинаги успяват да бъдат изхвърлени от тялото с потта и урината.

От друга страна, с храната постъпват и значителни количества соли, а те имат свойството да задържат течности в тялото. В един момент сърцето се затормозява с по-голямото количество кръв и тя започва да се застоява. Отначало този застой е в най-отдалеченото от него място – долните крайници.

Лечение на подути глезени

Подуване на краката в глезените, усещане за тежест и болка на това място са често срещани оплаквания сред населението. Обикновено оток с локализация в долните крайници се среща при тези със съдов проблем.

Увеличаването на обема на глезените може да се случи след дълги периоди на стрес, носене на некомфортни обувки, заседяване. Тежестта на този здравословен проблем се определя от степента на оток и появата на други признаци като зачервяване, топлина или болка.

В зависимост от причината за оток, този проблем може да бъде отстранен чрез прости хигиенно-диетични мерки, но има и ситуации, при които може да се наложи медицинска намеса.

През повечето време появата на подуване в краката може да бъде предотвратено с прости, хигиенно-диетични мерки. По този начин намаляването на приема на сол ще подобри или дори елиминира оток в краката.

На първо време е необходимо да се намали консумацията на течности, особено газирани напитки и алкохол.

Ежедневни упражнения, ходене, спортуване са добро решение за предотвратяване на отоците. Ако поради някакви причини е наложително да седите продължително време, опитайте на всеки кръгъл час да ставате и да правите леки упражнения, за да се стимулирате притока на кръв.

Движението помага за облекчаване на подути глезени

Когато си почиваме и сме в легнало положение, е добре краката да са повдигнати над нивото на тялото. Избягвайте да носите тесни обувки и обувки с високи токове в големите горещини.

Друго важно и изключително ефективно средство е консумацията на вода. Заедно с тях се препоръчва и да се почива с краката в по-високо положение (поставянето на възглавница под тях), за да се подобри венозното връщане. Освен това отслабването, избягването на продължителното стоене и редовната физическа активност за подобряване на кръвообращението са ефективни начини да се избегне появата на неприятни подути крака.

Ако отокът не отстъпва на споменатите по-горе средства или ако се появят зачервяване, болка и локална топлина, тогава е задължително да се консултирате с лекар за откриване и лечение на причината.

Ако посещението при лекаря се забави, усещането за подут крак може да продължи и основното заболяване, довело до появата му, може да се влоши.

В същото време е важно да не прекарвате прекалено много време на стол или на дивана. Упражненията всеки ден и ходенето са от съществено значение, защото те също стимулират кръвообращението. Освен това движението благоприятства елиминирането на водата от тялото чрез изпотяване, спомагайки за намаляване на отока.

Много тесни чорапи, стегнати превръзки или тесни дрехи по тялото ще попречат на нормалното кръвообращение и ще допринесат за появата на подуване на краката в глезените. Тесните обувки и високите токчета също допринасят за подуване на краката. Ето защо носете ергономични обувки. Много практично е да заложите на два чифта качествени и малко по-скъпи обувки, които да са ви удобно, отколкото да имате много, но евтини и неудобни обувки.

Диета при подуване на краката в глезените

Храненето при подуване на глезените също е от значение. Както обикновено, спасението идва от зеленчуци и плодове. Богати на антиоксиданти, цветни плодове и зеленчуци защитават венозната система. Така че през лятото не трябва да пропускате плодова диета, съдържаща: череши, малини, кайсии, праскови, пъпеши, домати, чушки, моркови или цвекло.

Когато страдате от венозна недостатъчност, дренажът на тъканите е от съществено значение. И за това се нуждаете от хидратация. 1, 5 литра вода на ден е минималното количество, препоръчано от лекарите и трябва да се спазва. Има и много чайове при задържане на вода, които спомагат за кръвообращението: черешови опашки, глухарче, коприва, зелен чай.

Липсата на движение наистина се превърна в проблем в днешно време. Все повече хора в крайна сметка страдат от определени заболявания поради факта, че прекарват твърде много часове на стола пред компютъра. От болки в гърба, главоболие, хемороиди до подуване на глезените, всички те са медицински проблеми, причинени от седене на стол. Затова лекарите ни съветват да не оставяме нито един ден да мине, без да се движим. Лесното бягане, плуване, колоездене, дори по-дългата разходка, създават чудеса за нашето здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest