Колкото и банално да звучи фразата ти си това, което ядеш, тя е абсолютно вярна. Здравето на нашата кожа, а и нейната красота зависят от това, с какво зареждаме организма си.
Ранните бръчки, сивкавият цвят на лицето говорят най-вече за това, че човекът не се храни с какво трябва. На първо място в списъка на топпродуктите е водата. Кожата ни се състои от 70 процента вода.
Естествено, трябва да я подхранваме. Това се прави с шест до осем чаши вода дневно. Не прекалявайте с водата, осем чаши са напълно достатъчно. Не прекалявайте с кафето, защото то съдържа диуретици, а те гонят течността от организма.
Не пийте много вода преди лягане, защото това води до отоци на лицето рано сутрин. Много важни вещества за тялото ни са антиоксидантите. Те защитават организма ни от инфекции и ни предпазват от много болести.
Освен това разрушават свободните радикали, които се образуват в тялото ни под въздействие на химически вещества. Това става най-вече от прекомерно стоене на слънце и от стрес.
Свободните радикали увреждат колагена, който отговаря за еластичността на кожата. Антиоксиданти са витамините А, Е и С, а също така минералите селен и цинк. Много антиоксиданти се съдържат в цитрусовите плодове, вишните, броколите, морковите, орехите, чушките и всички видове ядки.
Желязото е много важно за организма. Най-добрият източник на желязо са животинските продукти – червеното месо, черният дроб, яйцата, млечните продукти. Много желязо има в спанака и в зелените листни зеленчуци.
Витамин А участва във формирането на нови клетки, той прави кожата ни мека и еластична, важен е за косата и очите. Недостигът му води до суха кожа и ранни бръчки. Може да се намери в млякото, кравето масло, черния дроб, мазната риба, морковите, броколите и спанака.
Един от най-мощните антиоксиданти е витамин С, който участва пряко в образуването на колаген. Всеки път, когато изпитвате стрес или пушите цигара, организмът ви губи много витамин С.
Това води до бръчки и загуба на еластичността на кожата.
Витамин С съществува в големи количества в червените чушки, ягодите, цитрусовите плодове, брюкселското зеле, кивито и доматите.